Monday, November 30, 2015

Pasteli: Greek candy bars with sesame seeds and pistachios from Aegina

"Pasteli" is one of the healthiest snacks for the children when they go to school, for an employee when he/she is at the office but also for someone doing sports. It is based on sesame and honey and gives immediate energy. 


To Παστέλι είναι ένα υγιεινό σνακ για όλους. Για τα παιδιά όταν πηγαίνουν στο σχολείο, για τον εργαζόμενο που βρίσκεται στο γραφείο του αλλά και για κάποιον που αθλείται. Βασίζεται στο σουσάμι και το μέλι και δίνει άμεση ενέργεια. 

Ingredients
  • 200 gr. honey
  • 130 gr. sesame seeds
  • 70 gr. pistachios from Aegina* (you can replace the pistachios and put any nut you prefer)
Συστατικά
  • 200 γρ. μέλι
  • 130 γρ. σουσάμι
  • 70 γρ. φιστίκια Αιγίνης  (μπορείς να αντικαταστήσεις τα φιστίκια με άλλο ξηρό καρπό)
If you do not want nuts in pasteli you can use equal amount of honey and sesame i.e. 200 gr. honey and 200 gr. sesame seeds.

Εάν δεν θέλεις ξηρούς καρπούς στο παστέλι τότε θα χρησιμοποιήσεις ίση ποσότητα μελιού και σουσαμιού, δηλαδή 200 γρ. μέλι και 200 γρ. σουσάμι.

In a non-stick pan put the sesame and roast over low heat by stirring constantly as to avoid burning. Stop when sesame seeds get a golden color.

Σε ένα αντικολλητικό σκεύος βάζεις το σουσάμι να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς . Σταματάς όταν το σουσάμι πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Heat (not boil) the honey in a double boiler as to become fluid (especially in winter) or combine with the sesame seeds without warm up on a greaseproof paper.

Ζεσταίνεις (δεν βράζεις) το μέλι σε μπεν μαρί ώστε να γίνει ρευστό (ειδικά το χειμώνα) ή το βάζεις με τους ξηρούς καρπούς χωρίς να ζεσταθεί και το τοποθετείς σε λαδόκολλα.
Then add the pistachios.
Μετά προσθέτεις τα φιστίκια Αιγίνης.
Over the mixture put another greaseproof paper. Then, take a rolling pin and roll as to make it symmetrical.

Πάνω από το μίγμα βάζεις άλλη λαδόκολλα και χρησιμοποιείς τον πλάστη (ρολάροντας) προσπαθώντας να κάνεις συμμετρικό το μίγμα.
Cut it into pieces and wait to cool.
Το κόβεις σε κομμάτια και περιμένεις να κρυώσει.
Serve and store pasteli with lemon leaves as to avoid sticking and at the same time giving the pasteli the scent of the lemon.

Σερβίρεις το παστέλι σε φύλλα λεμονιού για να μην κολλήσουν μεταξύ τους τα κομμάτια ενώ ταυτόχρονα αρωματίζεται από τα φύλλα.

* pistachios from Aegina is a variety of pistachios that derived from the greek island Aegina.  


No comments:

Post a Comment