Sunday, November 17, 2019

Boiled Beetroots recipe



Beware because it is messy cook job but their nutritional profile will make you adore them. Beetroοts! They are high nitrate-containing vegetables, have low calories while being an excellent source of vitamins, minerals and trace elements (including folic acid, B vitamins, vitamin C, A, as well as iron and potassium). They also contain powerful antioxidants that act as protectants in the body while the presence of fiber help your digestive system to function properly. If you haven't already tasted them and included them in your dietary preferences have I convinced you to do so? 

Our favorite recipe: 
  • 1 kg beetroots 
  • Olive oil 
  • salt 
  • Vinegar 
  • Grated garlic (optional) 
You separate the bulbs from the leaves. Wash them very well. 

At first, boil the bulbs in a deep pot till half-softened and then add the leaves as they need less boiling time. Add salt. 

When ready, drain and remove the bulb peel. 

Place the boiled leaves on a platter as well as the sliced bulbs. 

Add olive oil, grated garlic and vinegar. 

Enjoy!!

More info: 








Πατζάρια βραστά

Προσοχή λερώνουν όμως το θρεπτικό τους προφίλ θα σε κάνει να τα λατρέψεις. Η γιαγιά μου τα έλεγε κοκκινογούλια. Ανήκουν στα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, έχουν λίγες θερμίδες ενω αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων (ανάμεσά τους φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, Α, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο). Επίσης, περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά που δρουν προστατευτικά στον οργανισμό ενω η ύπαρξη φυτικών ινών θα βοηθήσει την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος. Αν δεν τα έχεις ήδη δοκιμάσει και συμπεριλάβει στις διατροφικές σου προτιμήσεις μήπως σε έπεισα να το κάνεις; 
  • 1 κιλό πατζάρια 
  • Ελαιόλαδο 
  • αλάτι 
  • Ξύδι 
  • Τριμμένο σκόρδο 
Ξεχωρίζεις τους βολβούς από τα φύλλα και τα πλένεις πολύ καλά. 

Βάζεις τους βολβούς πρώτα να βράσουν και αφου μισομαλακώσουν προσθέτεις τα φύλλα γιατί χρειάζονται λιγότερο χρόνο βρασμού. Αλατίζεις. 

Όταν είναι έτοιμα τα στραγγίζεις και αφαιρείς τη φλούδα των βολβών. 

Βάζεις τα βρασμένα φύλλα σε μία πιατέλα καθώς και τους βολβούς κομμένους σε φέτες. 

Προσθέτεις το ελαιόλαδο, το τριμμένο σκόρδο και το ξύδι. 

Καλή όρεξη!!!


Περισσότερες πληροφορίες: 






No comments:

Post a Comment