Reading the book "In the kitchens of the Ancients'” by the author – journalist Maria Thermou , you will have the opportunity to enjoy a tour from Pre-history to Classical and Hellenistic times regarding food.
Her trusted sources were based on ancient writers,philosophers, doctors, poets and historians.
In the book, reference is made to ingredients, food preparation utensils as well as habits of the aristocracy and the lower stratum of society.
In the book, reference is made to ingredients, food preparation utensils as well as habits of the aristocracy and the lower stratum of society.
Certainly the most cheerful tone is given by the comedy writers. Although, the most valid source is given by the historians. As Mrs Thermou says: "In every historical source inherent references related to nutrition, people΄s habits and needs - for example Athens, in order to feed its population, was obliged to import wheat. This was not mentioned in cooking texts but in historical sources. "
Indicatively,
the following meals are included in the day, the structure of which is almost the same
as nowadays.
- That is, the day started with breakfast (akratisma) ,usually bread dipped in wine without water.
- Lunch, known as "ariston", including legumes, vegetables or fish cooked with oil.
- Sometimes a light afternoon snack, the "esperisma" .
- And finally the most important of all, "dinner".
I focused my eyes on “parasites” i.e the ones who participate in lucullian meals, without ever having the intention to repay. Nowadays known as “scroungers”😃!!!.
Μία περιήγηση «Στα μαγειρεία των Αρχαίων» θα έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις μέσα από το βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο της συγγραφέως – δημοσιογράφου Μαρίας Θερμού. Ένα ταξίδι από την Προιστορική εως την Κλασσική και Ελληνιστική εποχή.
Είναι βασισμένο σε αξιόπιστες πηγές, όπως η ίδια ομολογεί σε συνέντευξή της, με πρώτους τους αρχαίους συγγραφείς, ακολουθώντας οι φιλόσοφοι, γιατροί, ποιητές και ιστορικοί.
Γίνεται αναφορά στις πρώτες ύλες, στα σκεύη παρασκευής του φαγητού, στις συνήθειες της αριστοκρατίας αλλά και των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων.
Σίγουρα τον πιο εύθυμο τόνο τον δίνουν οι κωμωδιογράφοι αλλά τον πιο έγκυρο οι ιστορικοί αφου όπως και πάλι η ίδια αναφέρει: "Σε κάθε ιστορική πηγή ενυπάρχουν αναφορές σχετικές με τη διατροφή, τις συνήθεις των ανθρώπων, τις ανάγκες τους – για παράδειγμα η Αθήνα για να θρέψει τον πληθυσμό της ήταν υποχρεωμένη να κάνει εισαγωγή σίτου και αυτό δεν αναφέρεται σε μαγειρικά κείμενα αλλά σε ιστορικά".
Θα σταθώ στους «παράσιτους» οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα
πλούσιο γεύμα χωρίς να υπάρχει ποτέ η πιθανότητα να το ανταποδώσουν, οι γνωστοί
σήμερα τρακαδόροι 😃!!!!
Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής γεύματα μέσα στην ημέρα, η δομή των οποίων είναι σαν τη σημερινή.
- Η μέρα ξεκινούσε με το πρωινό (ακράτισμα), συνήθως ψωμί βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί.
- Το μεσημεριανό γεύμα, γνωστό ως «άριστον», περιελάμβανε όσπρια, λαχανικά ή ψάρια μαγειρεμένα με λάδι.
- Κάποιες φορές ένα ελαφρύ απογευματινό, το «εσπέρισμα».
- Και τέλος το σημαντικότερο όλων το «δείπνον».
Ελπίζω να το επιλέξεις και να το απολαύσεις όπως το απόλαυσα κι εγώ διαβάζοντάς το!
Πηγή
https://www.archaiologia.gr/blog/2018/02/01/%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%BC%CF%80%CE%AE%CE%BA%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89/
No comments:
Post a Comment