Thursday, August 4, 2016

Chickpea and bulgur salad


Ingredients

  • 500 g. chickpeas
  • 1 cup bulgur soaked and strained
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tomato, diced
  • 1 onion, finely chopped
  • 2-3 cloves garlic mashed
  • 1 pepper from Florina, chopped
  • 1 green pepper, chopped
  • 1 bunch parsley, finely chopped
  • 4 tbs fresh mint, chopped
  • 5 tbs olive oil
  • 12 tbs lemon juice
  • Salt, Pepper

The night before, soak in water the chickpeas. Over the past two hours, add baking soda. Rinse well and boil the chickpeas till soften. During boiling, skim the surface of the water as to remove the foam. Put the chickpeas in a large bowl and add the remaining ingredients of the recipe.

Pour the olive oil together with the lemon juice and mix well to coat. Refrigerate for at least 30 minutes before serving.



Σαλάτα με ρεβύθια και πλιγούρι

Yλικά

  • 500 γρ. ρεβύθια
  • 1 φλ. τσαγ. πλιγούρι μουλιασμένο και σουρωμένο
  • 1 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα
  • 1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1 πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σουπ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 5 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 12 κουτ. σουπ. χυμό λεμονιού
  • Αλάτι - πιπέρι

Μουλιάζεις μέσα σε νερό τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ. Τις τελευταίες 2 ώρες προσθέτεις τη μαγειρική σόδα. Ξεπλένεις καλά και τα βράζεις ξαφριζωντάς τα στην αρχή μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνεις και τα βάζεις σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτοντας και τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.

Τέλος ρίχνεις το λάδι και το λεμόνι και ανακατεύεις καλά. Βάζεις τη σαλάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 30΄πριν σερβίρεις.

No comments:

Post a Comment