Monday, August 19, 2019

Pasta with limpets


Well, I liked today΄s food for 2 reasons. Firstly, because my daughter and my husband picked up limpets from “Milatos”, (we are still in Kreta, where we can easily find these creatures sticked on the sea rocks) and the second reason because my husband came into the kitchen and cooked them with pasta. You can realize that, when men want to cook, they do it successfully. 


          

         
    Ingredients 
  • 1 onion, finely chopped 
  • 1 zucchini, in cubes 
  • 1 tomato, in cubes 
  • 1 red pepper from Florina, in cubes 
  • 2 garlic cloves 
  • Oregano, mint, pepper, salt to taste 
  • 2 “raki” shots (kretan spirit)
  • 2 tbs olive oil 
  • 500 gr. boiled pasta
  • About 40 limpets (having removed the muscle off the shell with a knife) 

Put the onion in some water in a pot and simmer. After 5΄, add the rest of the vegetables. 



Then, add the limpets and stir. 

Keep going by adding the oregano, mint, pepper and “raki”. Then let it simmer for about 10-15΄. Add some more water if needed. It is better to use a lid as to keep it moist. 

Finally, pour the boiled pasta by adding just a bit of salt and the olive oil. Stir for about 5΄more and it is ready!!!! 

Enjoy!!!!



Ζυμαρικά με πεταλίδες

Λοιπόν το σημερινό φαγητό μου άρεσε για 2 λόγους. Πρώτον γιατί η κόρη μου και ο άνδρας μου μάζεψαν τις πεταλίδες από τα βράχια της Μιλάτου (στην Κρήτη είμαστε δεν το ξεχνάμε), και ο δεύτερος λόγος γιατί μπήκε ο άνδρας μου στην κουζίνα και τις μαγείρεψε. Τελικά, οι άνδρες αν θέλουν τό΄χουν με την κουζίνα!!! Βγήκε ένα νοστιμότατο πιάτο. Άντε και του χρόνου!!


        


    Υλικά
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κολoκύθι, σε κύβους
  • 1 ντομάτα, σε κύβους
  • 1 πιπεριά κοκκινη φλωρίνης, σε κύβους
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • Ρίγανη, δυόσμο, πιπέρι, αλάτι
  • 2 σφηνάκια ρακί
  • 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. βρασμένα ζυμαρικά
  • 40 πεταλίδες (καθαρισμένες με μαχαίρι από το κέλυφος)


Βάζεις το κρεμμύδι σε λίγο νερό να σιγοβράσει. Μετά από περίπου 5΄προσθέτεις και τα υπόλοιπα λαχανικά.


Ρίχνεις τις πεταλίδες και ανακατεύεις.

Προσθέτεις τη ρίγανη, το δυόσμο, το πιπέρι και τη ρακή και το αφήνεις να σιγοβράσει για περίπου 10-15΄. Αν χρειαστεί προσθέτεις λίγο νερό. Καλύτερα θα είναι το σκεύος να διαθέτει καπάκι για να συγκρατεί την υγρασία.

Τέλος ρίχνεις τα ζυμαρικά, λίγο αλάτι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύεις για 5΄και είναι έτοιμο!!!

Καλή όρεξη!!!!

No comments:

Post a Comment