Sunday, February 21, 2016

Omelet with tomato and cheese (Strapatsada)

Do you have eggs, tomato, olive oil and cheese? Then you can make a traditional easy recipe for breakfast or quick lunch!!!

It is very popular here in Greece and can be seen in many variations of the main recipe. As a comfort food, brings back sweet family memories!!!!

You only need:

  • 2 eggs (beaten)
  • ½ chopped onion
  • 1 tbs olive oil
  • 1 large tomato coarsely grated
  • 1 tsp dry oregano
  • Feta cheese or any other cheese you prefer
  • Salt (you can add just a little bit if you add feta which is a salted cheese)
  • Pepper
  • Finely chopped parsley

Put a frying pan over medium-low heat and add the olive oil.

Add and saute the onion, the tomato plus salt, pepper and oregano.

Stir often till it absorbs all its liquids and thickens.

Add the beaten eggs and stir vigorously till all ingredients combine.

Then, add the feta cheese.

Finally sprinkle with finely chopped parsley.

Useful information:
eggs are an excellent source of protein because they are loaded with all amino acids that your body needs. Tomato, on the other hand, is rich in lycopene, a powerful antioxidant, that protects your body. More lycopene can be found in cooked than in raw tomato.

Have a nice breakfast!




Έχεις αβγά, ντομάτα, ελαιόλαδο και τυρί; Τότε μπορείς να κάνεις μία παραδοσιακή και εύκολη συνταγή για πρωινό ή γρήγορο γεύμα !!!

Μπορείς να τη βρεις με πολλές παραλλαγές ανάλογα με τον τόπο καταγωγής της.

Το μόνο που χρειάζεσαι:

2 αυγά (χτυπημένα)

½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο

1 μεγάλη ντομάτα χοντροτριμμένη

1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή ρίγανη

Τυρί φέτα ή οποιοδήποτε άλλο τυρί προτιμάς

Αλάτι (μπορείς να το αφαιρέσεις αν προσθέσεις φέτα ή άλλο αλατισμένο τυρί)

Πιπέρι

Ψιλοκομμένο μαϊντανό



Σε χαμηλή θερμοκρασία προσθέτεις το ελαιόλαδο στο τηγάνι.

Στη συνέχεια προσθέτεις και σοτάρεις το κρεμμύδι, την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και ρίγανη.

Ανακατεύεις μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

Ρίχνεις τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύεις καλά μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά.

Στο τέλος, προσθέτεις τη φέτα και πασπαλίζεις με ψιλοκομμένο μαϊντανό.


Χρήσιμες πληροφορίες: τα αβγά είναι μια άριστη πηγή πρωτεΐνης. Η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει το σώμα σου. Ψήνοντας τη ντομάτα απελευθερώνεται περισσότερο λυκοπένιο!



Καλή όρεξη!


No comments:

Post a Comment