Thursday, September 12, 2019

Chicken breasts in flavorful molasses sauce




Taste this delicious combo on your plate, by making this easy chicken recipe which is "dressed up" with molasses!

We have entered the autumn season and September is also known as “trigitis” in greek which means the harvest month, because of the grape harvest this time of the year. So our family has the harvest this week as every year in September. You can see an older post here.

The boiling of the must (grape juice) results in the molasses, which is source of vitamin B6, magnesium, manganese, potassium and iron. You can taste it in salads for example, as syrup on top of the yogurt, on a slice of bread instead of honey, but also as food ingredient. Take a look in the following recipe:
  • 1 kg chicken breast, cut into cubes
  • 6-8 potatoes, cleaned, cut into pieces
  • 1 onion, finely chopped
  • 3 garlic cloves, finely chopped
  • 1/2 cup molasses
  • 6 tbs olive oil
  • 1 bay leaf
  • salt, pepper, oregano
  • flour and lukewarm water
Season the chicken cubes with salt and pepper. Then lightly dust with flour and sauté in a large saucepan together with the olive oil, the onion and the garlic. Add the potatoes, bring to low temperature and drizzle with the molasses. Combine the salt, pepper, oregano and the bay leaf.

Add lukewarm water to cover and let boil for about 45΄until sauce is thickened.

Enjoy!

It becomes just as tasty with pork or veal!!




Κοτόπουλο με σάλτσα από πετιμέζι

Δοκίμασε αυτό το γευστικό συνδυασμό!!!

Έχουμε μπει στο φθινόπωρο πλεον και διανύουμε το Σεπτέμβριο, μήνα γνωστό και ως «τρυγητή», λόγω του τρύγου των σταφυλιών την περίοδο αυτή. Η οικογένεια μας λοιπόν θα τρυγήσει αυτή την περίοδο. Σου έχω μιλήσει σε παλιότερη ανάρτηση την οποία μπορείς να δεις εδώ.

Απο το βράσιμο του μούστου (χυμός σταφυλιών) προκύπτει το πετιμέζι που αποτελεί πηγή βιταμίνης Β6, μαγνησίου, μαγγανίου, καλίου και σιδήρου. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για παράδειγμα σε σαλάτες, ως σιρόπι πάνω σε γιαούρτι, πάνω σε μία φέτα ψωμί αντί για μέλι, αλλά και στο φαγητό όπως στην συνταγή που ακολουθεί:
  • 1 κιλό στήθος κοτόπουλο, κομμένο σε κύβους
  • 6-8 πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες σε μικρότερα κομμάτια
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλ. πετιμέζι
  • 6. κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • Λίγο αλεύρι και χλιαρό νερό
Αλατοπιπερώνεις το κοτόπουλο και το αλευρώνεις ελαφρά.

Σε πλατιά κατσαρόλα σωτάρεις το κοτόπουλο στο ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνεις τις πατάτες, χαμηλώνεις σε μέτρια θερμοκρασία και μετά ρίχνεις το πετιμέζι. Αλατοπιπερώνεις και βάζεις τη ρίγανη και το δαφνόφυλλο.

Προσθέτεις χλιαρό νερό μέχρι να καλύψει το φαγητό και αφήνεις να βράσει για περίπου 45΄.

Όταν δέσει η σάλτσα το φαγητό είναι έτοιμο.

Καλή όρεξη!

Γίνεται το ίδιο νόστιμο και με χοιρινό ή μοσχάρι!!

No comments:

Post a Comment