Sunday, November 10, 2019

Easy milk pie without phyllo dough (galatopita)


  • 1,5 lt milk 2% 
  • 170 gr. semolina 
  • 180 gr.sugar 
  • 2 eggs 
  • Butter to grease the baking pan
  • 1 vanilla capsule 
  • Orange zest 
  • Dark brown sugar 
  • Cinnamon for coating 
Preheat oven at 180 degrees Celsius. 

Bring milk, sugar, vanilla and orange zest to a simmer in a deep pan. Add semolina and whisk constantly. 

When thickens, remove from heat and add the eggs. 

Pour mixture in a greased baking pan and sprinkle some brown sugar. 

Bake for about 45΄-50΄. 

Serve with a sprinkle of cinnamon. 

Enjoy!! 


Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο 

  • 1.5 λίτρο γάλα 2% 
  • 170 γρ. σιμιγδάλι χονδρό 
  • 180 γρ. ζάχαρη 
  • 1 κάψουλα βανίλιας 
  • 2 αυγά 
  • Λίγο βούτυρο για άλειμμα του ταψιού 
  • Ξύσμα πορτοκαλιού 
  • Λίγη μαύρη ζάχαρη 
  • Κανέλα 
Βάζεις το γάλα, τη ζάχαρη κ τη βανίλια σε μια κατσαρόλα κι ανακατεύεις. 

Μόλις πάρει βράση ρίχνεις το σιμιγδάλι και ανακατεύεις καλά. 

Μόλις αρχίζει να πήζει βγάζεις το σκεύος απο τη φωτιά και ρίχνεις τα αβγά. Ανακατεύεις πολύ καλά. 

Βουτυρώνεις ένα ταψάκι ρίχνεις το μίγμα. 

Πασπαλίζεις με λίγη μαύρη ζάχαρη. 

Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ο για περίπου 45-50΄μέχρι να ροδίσει. 

Στο τέλος πασπαλίζεις με κανέλα και είναι έτοιμη!!

No comments:

Post a Comment