Saturday, December 16, 2017

"Kourabiedes"


“kourabiedes” are festive butter- almond cookies that can bring back childhood memories because they are a traditional hellenic Christmas treat. Fresh butter and roasted almonds garnished with layers of icing sugar will certainly set you on a Christmas mood.

“Kourabiedes” are loaded with “bad” fat because of butter but almonds, on the other hand, provide nutrients ("good" fat, minerals, and vitamins). Of course you can taste them but be careful in quantity!
  • 500 gr. butter at room temperature
  • 200 gr almonds roasted and coarsely cut
  • 1 tsp baking powder
  • 1 kg flour for all uses
  • 150 gr icing sugar
  • 50 ml cognac (I use brandy with sour cherries)
  • Rose water
Beat in the mixer at a fast speed butter together with icing sugar for 15 to 20΄ (it is boring but necessary!) until it becomes a fluffy mixture. Add the flour gradually along with the baking powder and keep beating at lower speed. At the end, add the roasted almonds and cognac and mix well until combined.

Shape cookies by rolling the dough into small balls and place them on lined baking pan with non-stick paper and bake for 20-30΄ in preheated oven at 170ο C. 

When ready, remove from the oven and allow to cool. When cool, spray with rosewater and coat well in icing sugar using a strainer. Be generous!!

Enjoy!! Happy Christmas Holidays!!!



Κουραμπιέδες

Το γλυκό «αμαρτία» των χριστουγέννων. Ε, ναι σε σχέση με το μελομακάρονο κρίνεται «ένοχο» όχι τόσο λόγω θερμίδων όσο των κορεσμένων («κακών») λιπαρών του βουτύρου. Ελαφρυντικό στοιχείο στα υλικά παρασκευής του είναι τα αμύγδαλα που παρέχουν θρεπτικά συστατικά («καλά» λιπαρά, μέταλλα, βιταμίνες). Φυσικά και μπορείς να τους γευτείς αρκεί να είσαι συγκρατημένος/η στην ποσότητα!!
  • 500 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και χονδροκομμένα
  • 1 κουτ. γλ. baking powder
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50 ml κονιάκ (εγώ χρησιμοποιώ ποτό βύσσινο με κονιάκ)
  • Ροδόνερο
Χτυπάς στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη για 15 με 20΄(είναι βαρετό ναι, αλλά απαραίτητο) μέχρι να γίνει ένα αφράτο μίγμα. Ρίχνεις το αλεύρι σταδιακά μαζί με το baking powder και συνεχίζεις το χτύπημα σε χαμηλότερη ταχύτητα. Προσθέτεις στο τέλος τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και το κονιάκ και ανακατεύεις για να ενσωματωθούν καλά.

Πιέζοντας με τα χέρια πλάθεις μπαλάκια και τα τοποθετείς σε ρηχό ταψί αφου το έχεις καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170o C για 20-30΄.

Βγάζεις τους κουραμπιέδες από το ταψί και τους αφήνεις να κρυώσουν. Αφου κρυώσουν τους ραντίζεις με ροδόνερο και με ένα κόσκινο πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη. 

Και του χρόνου! Καλές γιορτές!!

No comments:

Post a Comment