Saturday, February 18, 2017

CARROT SOUP - KAROTOSOUPA



CARROT SOUP
  • 4 carrots, cut into thick slices
  • 1 potato, chopped
  • 1 onion, finely chopped
  • 1 leek, finely chopped 
  • 2 tbs olive oil
  • 1 lt hot water or vegetable broth
  • Oregano
  • 1 tsp turmeric
  • Salt, Pepper
  • Katiki cheese or low-fat yogurt (optional)
In a saucepan sauté in olive oil the onion, the leek, the carrots and the potatoes. Then add hot water or the vegetable broth, salt, pepper and simmer for about 40΄. Put aside the saucepan and mash the vegetables in a blender. Then simmer for 5΄more and add the oregano and the turmeric. It can be served with cheese-I suggest katiki cheese or low-fat yogurt.

Enjoy it!!


ΚΑΡΟΤΟΣΟΥΠΑ
  • 4 καρότα κομμένα σε χονδρές ροδέλες
  • 1 πατάτα χονδροκομμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένo
  • 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
  • Ρίγανη
  • 1 κουτ. γλ. κουρκουμά
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Τυρί κατίκι ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών (προεραιτικά)
Σε μία κατσαρόλα ρίχνεις το ελαιόλαδο και σωτάρεις το κρεμμύδι, το πράσσο, τα καρότα και τις πατάτες. Στη συνέχεια προσθέτεις το ζεστό νερό ή το ζωμό λαχανικών το αλάτι, το πιπέρι και σιγοβράζεις για περίπου 40΄. Βάζεις στην άκρη την κατσαρόλα και πολτοποιείς τα λαχανικά στο μπλέντερ. Στη συνέχεια την ξαναβάζεις στη φωτιά για 5΄ακόμη και προσθέτεις τη ρίγανη και τον κουρκουμά. Συνοδεύεται με τυρί-εγώ προτείνω κατίκι ή στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.

Απόλαυσέ τη!!

No comments:

Post a Comment