Sunday, March 17, 2019

Spinach lasagna


Every one loves lasagna, right? Our friend Anna sent her favorite recipe for this delicious food. Yes, I know you loved her previous orange pie recipe and I am sure you are gonna love this one too!!

      Ingredients :
  • 1 package of lazagna
  • 800 gr. spinach
  • 1/4 cup olive oil
  • 1/2 cup dill
  • 300gr. anthotiro(soft greek cheese)
  • 50 gr mizythra
  • 1 egg
  • Salt
  • Pepper
      Bechamel ingredients:
  • 1 lt milk
  • 3 tbs butter
  • 2tbs flour
  • 1tbs corn flour
  • salt, pepper and nutmeg
  • 2 egg yolks
In a pot saute the spinach in the olive oil.
Once it is half in size, add the dill. When spinach is cooked, take it out of the heat and sprinkle with salt, pepper and cheese.
When cools, add the egg and mix very well.

Bechamel: 
In a pot heat the butter, the flour and the corn flour.
Saute them and while stirring add the milk until it's well mixed.
Stir until thickens. 
Set aside (we are looking for a soft thickened cream). Once it's cooled down add the egg yolks the salt, pepper and nutmeg and mix well.

Assemble:
In a deep dish (pyrex) put some bechamel and some of the spinach mixture in the bottom. Then lay 6 sheets of lasagna. Again pour a large spoon of bechamel and a thin layer of spinach. Repeat 2 more times. 

Cover the mixture with 6 sheets of lazagna and pour the rest of the béchamel on top. Sprinkle some cheese (pecorino) and bake for about 50-60΄in 180oC.

Enjoy!!!!


Λαζάνια με σπανάκι



Μετά την πορτοκαλόπιτα η Άννα σου προτείνει πεντανόστιμα λαζάνια με σπανάκι! Τα λέει τόσο αναλυτικά που αποκλείεται να μην πετύχεις τη συνταγή. Δοκίμασέ τη και πες μας τις εντυπώσεις σου!!!

      Υλικά:
  • 1 πακέτο λαζάνια
  • 800 γρ. σπανάκι
  • 1/4 της κούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα άνηθος ψιλοκομμένος
  • 300 γραμμάρια ανθότυρο
  • 50 γραμμάρια μυζήθρα
  • 1 αυγό
  • Πιπέρι Αλάτι
      Για τη Μπεσαμέλ
  • 1 λίτρο γάλα
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. κόρν φλαουρ
  • Αλάτι Πιπέρι Μοσχοκάρυδο
  • 2 κρόκοι αυγών
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το σπανάκι. Περιμένουμε να μειωθεί ο όγκος του και ύστερα ρίχνουμε τον άνηθο.
Όταν έχει τραβήξει τα περισσότερα υγρά το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα τυριά, το αλάτι και το πιπέρι.
Όταν κρυώσει ρίχνουμε και το αυγό και το αφήνουμε στην άκρη.


Μπεσαμέλ

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, το αλεύρι και το κόρνερ φλαουρ.
Με ένα σύρμα ανακατεύουμε για να καβουρδιστεί το αλεύρι.
Ύστερα σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα για να μην σβολιάσει.
Το ανακατεύουμε μέχρι να δέσει και να γίνει μια λεία κρέμα ,όχι πολύ πηχτή.
Μόλις κρυώσει λίγο, ρίχνουμε 2 κρόκους αυγών και ανακατεύουμε γρήγορα να μην μαγειρευτεί το αυγό.

Σε ένα ταψακι η πυρέξ ρίχνουμε λίγη μπεσαμέλ και λίγη γέμιση κάτω στον πάτο, στρώνουμε 6 φύλλα λαζάνια και ξανά λίγη μπεσαμέλ (γύρω στη μία κουτάλα) και γέμιση(μια λεπτή στρώση να καλύπτει ίσα ίσα τα λαζάνια).
Επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές.

Καλύπτουμε με λαζάνια και ρίχνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ από πάνω. 

Πασπαλίζουμε με τυράκι της αρεσκείας μας (εγώ έβαλα πεκορινο) και ψήνουμε στους 180οC για περίπου 50 με 60΄.
Καλή όρεξη!!!

No comments:

Post a Comment