Sunday, January 3, 2016

Hellenic Coffee

Coffee time!!!!!!!!! 

The well made Greek coffee needs "meraki", its proper handling and the appropriate time as to succeed. Take a coffee pot and fill it with so many cups of water  as many coffees you want to make.

Put a spoonful of coffee for each cup and the desirable amount of sugar. Then put the pot in the gas stove in moderate fire and stir slowly until coffee and sugar are dissolved. 

Attention: Don't mix over coffee from now on.
Once the coffee begins to inflate, remove the pot from the heat.


Strong Coffee                    2-3 tablespoons of coffee/serving

Light Coffee                      ½ tablespoon of coffee/serving

Strong and Sweet              3 tablespoons of coffee and sugar/serving

Moderate Coffee               1 tablespoon of coffee and sugar/serving

If you are going to make two Greek coffees you have to serve just a little amount to the first  cup then a little to the second one and so on until  the two cups are filled with coffee equally. By this way both coffees are creamy!!

The best way to cook the Greek coffee is on ember ie the ashes of the fire that burn slowly and lasts for a long time.


In the past, the coffee pots were made by copper as to help the proper roast of the coffee. The coffee was served in a special tray with handle.

more info
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23509088



Ωρα για καφε!!
O καλοφτιαγμένος  ελληνικός καφές θέλει τον τρόπο του για να πετύχει. Και πάνω απ΄όλα υπομονή και μεράκι.  Πάρε ένα μπρίκι και γέμισέ το με τόσο νερό όσα και τα φλιτζάνια που θέλεις να κάνεις.
Βάλε μια κουταλιά του καφέ για κάθε φλιτζάνι και την ποσότητα ζάχαρης που εσύ επιθυμείς. Στη συνέχεια βάζεις το μπρίκι στη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύεις μέχρι να διαλυθούν η ζάχαρη και ο καφές.

Προσοχή: Δεν ανακατεύεις τον καφέ από δω και πέρα.
Μόλις ο καφές αρχίζει να φουσκώνει, αποσύρεις το μπρίκι από τη φωτιά.

Για δυνατό καφέ                             2-3 κουταλιές καφέ / μερίδα

Για ελαφρύ καφέ                            ½ κουταλιά καφέ / μερίδα

Δυνατό και  γλυκό                          3 κουταλιές καφέ και ζάχαρη / μερίδα

Μέτριο καφέ                                  1 κουταλιά καφέ και ζάχαρη / μερίδα

Εάν πρόκειται να κάνεις δύο καφέδες,  τότε θα πρέπει να βάλεις μικρή ποσότητα καφέ μία στον ένα και μία στον άλλο διαδοχικά ώστε να έχουν και οι δύο βελούδινο καϊμάκι!

Ο καλύτερος ελληνικός καφές γίνεται στη χόβολη (στάχτη από ξυλοκάρβουνα) γιατί σιγοψήνεται και γίνεται πιο μερακλίδικος.


Στο παρελθόν, τα μπρίκια ήταν από χαλκό και οι καφέδες σερβίρονταν στα καφενεία σε στρογγυλό δίσκο με λαβή.



No comments:

Post a Comment