Saturday, November 23, 2019

Cod fillets “plaki” (cooked in tomato and onions sauce)


A high protein greek dish!! It is a very fast and easy to prepare recipe as well as a very delicious main dish.
  • 1.5 kg cod fillet, desalted 
  • 2 potatoes, cut into rings 
  • 2 onions, finely chopped 
  • 3 cloves of garlic, finely chopped 
  • 3-4 tomatoes cut into cubes or 500 gr. concentrated tomato juice 
  • ½ cup olive oil 
  • Salt, Pepper, Oregano 
  • 1 bunch of parsley, chopped 
  • A few drops of tobacco 
In a greased baking pan, spread the potatoes and the cod fillets over them. 

In a large bowl mix the rest of the ingredients and pour in the food. 

Bake in preheated oven at 200 ° C for about 1 hour. 

Enjoy! 


Φιλέτα μπακαλιάρου πλακί 

Όπως όλα τα ψάρια έτσι και ο μπακαλιάρος είναι μία πλούσια πηγή πρωτείνης και το φαγητό είναι πανεύκολο και νοστιμότατο! 
  • 1,5 κιλό μπακαλιάρο σε φιλέτα, ξαρμυρισμένο 
  • 2 πατάτες, κομμένες σε ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3-4 ντομάτες κομμένες σε καρέ ή 500 γρ. χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο 
  • ½ φλ. ελαιόλαδο 
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη 
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο 
  • Λίγες σταγόνες ταμπάσκο 
Σε λαδωμένο ταψί απλώνεις τις πατάτες και από πάνω τα φιλέτα μπακαλιάρου. 

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις τα υπόλοιπα υλικά, και περιχύνεις το φαγητό. 

Ψήνεις στους 200ο C για περίπου 1 ώρα.

Καλή όρεξη!

1 comment: