Traditional "souvlaki" is one of the main and most popular street food greek delicacies. It is usually made from pork pieces of meat but it works equally well with other kinds like chicken, beef or lamb. Here you have a home-made version.
- 6 pork or chicken sticks (called “kalamakia)
- 6 pita bread( whole grain is preferred), baked
- Salt, pepper
- Tomatoes, onions in thin slices
- Parsley, chopped
- Greek yogurt 2% or the traditional tzatziki
- French fries (optional)
For the marinade
Olive oil, oregano, sliced onion, sweet paprika
Season with salt and pepper and marinate the pork or chicken sticks for at least 30 minutes.
Put them in a frying pan or grill them until they are browned on both sides.
Then, for each pita wrap, remove the meat from the straw, put it in centre of pita and top with tomato, onion and yoghurt or tzatziki. Add prsley and paprika.
Roll up with alluminium foil
Enjoy!
Σουβλάκι το παραδοσιακό!!
- 6 καλαμάκια χοιρινά ή κοτόπουλο
- 6 πίτες για σουβλάκι, προτιμήσαμε ολ.άλεσης, ψημένες
- Αλάτι, πιπέρι
- Ντομάτες, κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Στραγγιστό γιαούρτι 2% ή για τους πιο τολμηρούς τζατζίκι
- Πατάτες τηγανητές (προεραιτικά)
Για το μαρινάρισμα
Ελαιόλαδο, ρίγανη, κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, παπρικα γλυκιά
Αφού τα αλατοπιπερώσεις, μαρινάρεις τα σουβλάκια για τουλάχιστον 30΄λεπτά.
Τα βάζεις σε ένα τηγάνι ή στο φούρνο, στο γκριλ, και τα ψήνεις μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Τώρα για κάθε τυλιχτό σουβλάκι βγάζεις το κρέας από το καλαμάκι, το βάζεις πάνω στην πίτα, προσθέτεις φέτες ντομάτας, κρεμμυδιού, λίγο γιαούρτι ή τζατζίκι, προσθέτεις μαϊντανό και λίγη πάπρικα.
Τέλος τυλίγεις σφιχτά την πίτα και καλύπτεις το κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο.
Καλή όρεξη!!!
No comments:
Post a Comment