Monday, August 29, 2016

Fanouropita (traditional cake)


According to tradition, the cake is made for St. Fanourios (his celebration is in August 27), expecting to find a lost item. It is a fragrant and delicious Lenten cake. Well, if you do not find the lost items just taste its wonderful flavor !

  • 500 g. raising flour (wholemeal)
  • 1 tsp soda
  • ½ tsp cloves (powder)
  • 2 tsp cinnamon (powder)
  • 1 cup olive oil (for a milder taste prefer some seed oil)
  • 1 cup sugar (brown one)
  • 1 glass of orange juice (250 ml)
  • ½ cup coarsely chopped walnuts
  • ½ cup raisin
  • Powdered sugar

With the blender or a wire beat the oil with sugar and spices. Then, dissolve soda in orange juice, add to the above mixture and mix well.
Add gradually the flour.
Finally, add the walnuts and raisins and stir well.
Lubricate a baking pan and place the mixture.
Bake “Fanouropita” at 160oC for about 50΄.
When cool, sprinkle with powdered sugar.


Σύμφωνα με την παράδοση η πίτα φτιάχνεται στη μνήμη του Αγίου Φανουρίου, που γιορτάζεται στις 27 Αυγούστου, προσδοκώντας την εύρεση κάποιου χαμένου αντικειμένου. Είναι ένα μυρωδάτο και γευστικότατο νηστίσιμο κεϊκ. Δοκίμασε να το φτιάξεις αναμένοντας τα χαμένα κι αν δεν τα βρεις μπορείς να αρκεστείς στην υπέροχη γεύση του! 

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ολικής άλεσης)
  • 1 κουτ. γλ. σόδα
  • ½ κουτ. γλ. γαρύφαλο (σκόνη)
  • 2 κουτ. γλ. κανέλα (σκόνη)
  • 1 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο (για πιο ελαφριά γεύση προτίμησε κάποιο σπορέλαιο)
  • 1 φλ. τσαγ. ζάχαρη (προτιμότερη μαύρη)
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι (250 ml)
  • ½ φλ. τσαγ. καρύδια χοντροκομμένα
  • ½ φλ. τσαγ. σταφίδα

Με το μίξερ χειρός ή με σύρμα χτυπάς το λάδι με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά. Μετά ρίχνεις τη διαλυμένη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύεις καλά. Προσθέτεις σταδιακά το αλέύρι.
Τέλος, προσθέτεις τα καρύδια και τις σταφίδες ανακατεύοντας πολύ καλά.
Λάδωσε ένα ταψάκι και άδειασε το μίγμα.
Ψήσε τη φανουρόπιτα στους 160oC βαθμούς για 50΄ περίπου.
Όταν κρυώσει πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη.

No comments:

Post a Comment