Wednesday, June 8, 2016

Stuffed grape vine leaves with rice, veggies and herbs (dolmadakia gialantzi)





  • 250 gr. grape vine leaves
  • 400 gr. rice (long grain rice called nychaki)
  • 4 small zucchini
  • 1 small eggplant
  • 2 large tomatoes, grated
  • 10 spring onions, chopped
  • 2 large onions
  • 1 bunch dill
  • fresh mint, fennel,chopped
  • 1 tsp cumin
  • 1 cup olive oil
  • Juice of 2 large lemons
  • Hot water
  • Salt Pepper 

Blanch the grape vine leaves in boiled water for 2-3΄. Then remove and drain them.


Meanwhile, wash and drain the rice. Place zucchini, eggplant and onions in the blender till coarsely chopped. Put them all together in a bowl together with spring onions, cumin, salt, pepper, mint, fennel, dill and tomato. Add ½ cup of olive oil. Mix well all ingredients.

Take one by one the grape vine leaves, facing upward and the glossy side facing down. Then put a spoonful of filling in the centre of each one. Fold the sides in and shut by rolling the “dolmadaki”.







The damaged leaves are used as a layer at the bottom of the pan. Then put the stuffed leaves next to each other in a circular direction. When finished the first layer, you continue with a second and a third one if necessary.

When ready, pour the remaining olive oil, the lemon juice and the hot water as to cover them. Place a dish over “dolmadakia” as to avoid cracking during cooking.

Simmer for about 50΄ till leaves are soften and rice is cooked.

They can be served with yogurt!!



Enjoy them☺!!!!!!!


Vine leavesmust be harvested before spraying the vines in May. 
Contains:
Fiber ⟶ helps the proper functioning of the intestine
Antioxidants (lutein and zeaxanthin)protect cells from damage by acting against free radicals.
Vitamin E healthy skin
Vitamin C strengthens immune system
Calcium healthy teeth, bones
Potassium healthy heart













Ντολμαδάκια Γιαλαντζί

  • 250 γρ. αμπελόφυλλα
  • 400 γρ. ρύζι νυχάκι
  • 4 μικρά κολοκυθάκια
  • 1 μικρή μελιτζάνα
  • 2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • δυόσμο φρέσκο, μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλ. κύμινο
  • 1 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
  • Χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια
  • Ζεστό νερό
  • Αλάτι - πιπέρι

Ζεματάς τα αμπελόφυλλα σε καυτό νερό για περίπου 2-3΄. Τα βγάζεις και τα στραγγίζεις.

Εν τω μεταξύ πλένεις και στραγγίζεις το ρύζι. Χοντροκόβεις τα κολοκυθάκια, τη μελιτζάνα και τα κρεμμύδια στο μπλέντερ. Τα βάζεις όλα μαζί σε ένα μπολ και προσθέτεις τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι, το δυόσμο, μάραθο, τον άνηθο και τη ντομάτα. Προσθέτεις επίσης και το ½ φλ. τσαγ. ελαιόλαδο. Ανακατεύεις πολύ καλά όλα τα υλικά. 

Παίρνεις ένα-ένα τα αμπελόφυλλα, τα ανοίγεις με την πλευρά των νεύρων προς τα πάνω και βάζεις μία κουταλιά γέμιση στο καθένα. Διπλώνεις τα πλαϊνά μέρη και κλείνεις ρολλάροντας το ντολμαδάκι.

Όσα φύλλα είναι κατεστραμμένα τα τοποθετείς στη βάση του σκεύους κάνοντας μία στρώση στον πάτο της κατσαρόλας και μετά βάζεις τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο με κυκλική φορά. Όταν τελειώσει η πρώτη στρώση συνεχίζεις με δεύτερη και με τρίτη αν χρειαστεί.

Όταν είναι έτοιμα, ρίχνεις το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν. Τοποθετείς πάνω τους ένα πιάτο για να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο.

Μαγειρεύεις σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 50΄μέχρι να βράσει το ρύζι και να μαλακώσουν τα αμπελόφυλλα. 

Ταιριάζουν γευστικά με γιαούρτι!!!

Καλή όρεξη☺!!!


Αμπελόφυλλα⟶πρέπει να μαζευτούν πριν το ράντισμα των αμπελιών την περίοδο του Μαίου.
Περιέχουν:
Φυτικές ίνες  βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου
Aντιοξειδωτικά (λουτείνη και ζεαξανθίνη)προστατεύουν τα κύτταρα από φθορά δρώντας εντάντια στις ελεύθερες ρίζες.
Bιταμίνη E  υγιές δέρμα
Bιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Ασβέστιο υγιή δόντια, οστά
Κάλιο υγιή καρδιά


More info: Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8534917/
https://www.healthbenefitstimes.com/grape-leaves/

No comments:

Post a Comment