Tuesday, January 5, 2021

Cheers!! Mavrokountura, the fragrant wine

 







The famous British wine critic, Janice Robinson, says that “ Mavrokountura” wine was unknown for her, but to me it is very familiar due to our red wine.
 

“Mandilaria” or “mavrokountoura”, as it is called, has a deep red color and fruity taste. It has quite high phenolic content (chemical found in the skin of grapes and transferred to wine, especially in red wines where the marcs (the grape skins) stay longer in the must) and strong tannins, which contribute to the astringency perception in red wine. This is also the reason why it is usually vinified together with other softer varieties. Our red Mavrokountoura wine blended ​​with Cabernet and Syrah. 


I read that when the variety was destroyed by phylloxera, this particular crop stopped. In recent years, however, it has returned to the forefront, as part of the effort to revive old indigenous varieties. Its alcohol content may be low but its aroma is unsurpassed. 



Red wine is a source of antioxidants, the well-known polyphenols including anthocyanins (give red color to wine) and resveratrol. The latter is also the most "famous" as a powerful antioxidant that neutralizes oxygen free radicals which damage cells. 

According to ancient Greeks quote “ Nothing in excess” (“Pan metron Ariston”) moderate wine consumption, together with balanced Mediterranean diet, may have health benefits. 


Cheers! May this new year be filled with smiles, kisses and hugs! 




Diet is individualized taking into account many factors. Among them are health problems. Always follow the advice of a health professional. 






Στην Υγειά μας!! η αρωματική Μαυροκουντούρα

Μπορεί η διάσημη βρετανίδα κριτικός οίνου, Τζάνσις Ρόμπινσον, να αναφέρει πως το κρασί Μαυροκουντουρα της ήταν άγνωστο, σε εμένα όμως είναι γνώριμο από το κόκκινο κρασί μας. 


Η μανδηλαριά ή μαυροκουντούρα, όπως την ονομάζουν αλλιώς, έχει βαθύ κόκκινο χρώμα, φρουτώδη γεύση, υψηλό δείκτη φαινολών (χημική ουσία που βρίσκεται στο φλοιό των σταφυλιών και μεταφέρεται στο κρασί, ειδικά στα ερυθρά κρασιά που τα στέμφυλα (οι φλούδες) μένουν περισσότερο χρονικό διάστημα μέσα στο μούστο) και έντονες τανίνες, οι οποίες δίνουν τη χαρακτηριστική στυπτικότητα στο κόκκινο κρασί. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που συμπληρώνεται με άλλες ποικιλίες προκειμένου να υπάρξει ισορροπία. Από ό,τι μαθαίνω η δική μας μίξη είναι με Cabernet και Syrah. 

Διάβασα πως όταν η ποικιλία καταστράφηκε από τη φυλλοξήρα, η συγκεκριμένη καλλιέργεια σταμάτησε. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει επανέλθει στο προσκήνιο στα πλαίσια της προσπάθειας αναβίωσης παλαιών γηγενών ποικιλιών. Μπορεί το αλκοόλ της να είναι χαμηλό αλλά το άρωμά της είναι αξεπέραστο. 



Το κόκκινο κρασί αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών, τις γνωστές πολυφαινόλες ανάμεσά τους οι ανθοκυανίνες (δίνουν το κόκκινο χρώμα στο κρασί) και η ρεσβερατρόλη. Η τελευταία είναι και η πιο «διάσημη» ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρα. 


Και όπως ισχύει σε όλα έτσι και εδώ ισχύει το «παν μέτρον άριστον». Η μέτρια κατανάλωση κρασιού μέσα στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής μεσογειακού τύπου μπορεί να έχει ωφέλιμα αποτελέσματα στην υγεία μας. 

Στην υγεία μας λοιπόν! Μακάρι αυτή η νέα χρονιά να μας γεμίσει χαμόγελα, φιλιά κι αγκαλιές! 

Η διατροφή εξατομικεύεται λαμβάνοντας υπόψιν πολλούς παράγοντες. Ανάμεσα σε αυτούς προβλήματα υγείας. Ακολουθείς πάντα συμβουλές από επαγγελματία υγείας. 




 More info - Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.eaete.gr/2019/10/26/financial-times-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CF%8E%CE%BC%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CF%80/

https://ojs.openagrar.de/index.php/VITIS/article/view/14825

https://agrifoodcentralgreece.gr/ta-theika-plasmena-krasia-tis-stereas-elladas/

https://www.protothema.gr/city-stories/article/629812/i-malagouzia-i-limniona-i-maurokoudoura-kai-oi-alles-/

https://www.ypaithros.gr/kali-posotita-poiotita-paragogi-oinostafylon-stin-eyboia/?cli_action=1609589499.744

https://aoton.gr/wp-content/uploads/2019/02/Oinoxoos_Mandilaria.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21737162/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29997312/

https://www.nature.com/articles/s41430-018-0309-5?utm_source=other&utm_medium=other&utm_content=null&utm_campaign=BSCN_1_DD01_CN_Nature_article_paid_XMOL

https://www.econstor.eu/bitstream/10419/194493/1/1-s2.0-S2212977415000022-main.pdf

https://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima-rofimata/article/7445/alkool-pote-poso-kai-ti-mporeite-na-pinete-xwris-typseis.html

https://wineplus.gr/el/wine-school/Wine-Glossary/

 

No comments:

Post a Comment