Friday, November 24, 2017

Greek Meatball Soup with egg-lemon sauce(Giouvarlakia Avgolemono)




The emotional power of a meal brings us back to our childhood years where smells like this resemble family table and warmth.

It is a traditional winter food combining proteins of high biological value from beef and carbohydrates from rice.
  • 1,300 kg beef mince
  • 2 onions, grated
  • 2 eggs
  • 1 cup long grain rice (called “nychaki )
  • ½ cup olive oil
  • 3 lt water
  • 2 medium carrots, grated
  • flour
  • Paprika
  • Dill
  • Lemon zest
  • Salt, Pepper
          For the “avgolemono” (egg-lemon) sauce
  • 2 lemons
  • 2 eggs
The recipe serves about 8-10 portions. For fewer portions, you can easily reduce the dosage by half!

In a large bowl combine: mince, rice, dill, eggs, onions, paprika, salt and pepper. Mix all ingredients well.

In a tall pot, put the water, olive oil, grated carrots and wait for the water to boil.

As long as you wait, roll the meat mixture into small balls and put them on a platter. When water is ready, place the meat balls in the pot one by one, after rolling them into the flour, and boil for about 30 minutes.

For the avgolemono (egg-lemon) sauce
Crack eggs into a bowl. When frothy add the lemon juice.
Take spoonfuls of food hot broth and gradually add them into the lemon-egg mixture. 
Stir continually.

Remove the pot from the fire, pour the egg –lemon mixture into the pot and move it as the “avgolemono” sauce is spread all over.

Enjoy!!




Γιουβαρλάκια αβγολέμονο

Η συναισθηματική δύναμη ενός φαγητού μας φέρνει πίσω στα παιδικά χρόνια όπου μυρωδιές σαν κι αυτή θυμίζουν οικογενειακό τραπέζι και θαλπωρή. 

Παραδοσιακό χειμωνιάτικο φαγητό που συνδυάζει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας από το μοσχάρι και υδατάνθρακα από το ρύζι. 
  • 1,300 κιλά μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα
  • 2 αβγά
  • 1 φλ. τσαγ. ρύζι νυχάκι ή γλασσέ
  • ½ φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
  • 3 λίτρα νερό
  • 2 μέτρια καρότα τριμμένα 
  • Λίγο αλεύρι
  • Πάπρικα
  • Άνηθο
  • Ξύσμα λεμονιού
  • Αλάτι , πιπέρι
Για το αβγολέμονο
  • 2 λεμόνια
  • 2 αβγά
Βγαίνουν αρκετές μερίδες 8-10. Για λιγότερες μερίδες μπορείς εύκολα να μειώσεις τη δοσολογία κατά το ήμισυ!

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζεις τον κιμά, το ρύζι, τον άνηθο, τα αβγά, τα κρεμμύδια, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και ζυμώνεις καλά μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.

Σε μία ψηλή κατσαρόλα βάζεις το νερό, το ελαιόλαδο, τα τριμμένα καρότα και περιμένεις να βράσει το νερό.

Όσο περιμένεις να βράσει το νερό πλάθεις το μίγμα του κιμά σε μικρά μπαλάκια και τα βάζεις σε μία πιατέλα. Όταν το νερό είναι έτοιμο ρίχνεις τα μπαλάκια του κιμά ένα ένα αφού πρώτα τα αλευρώσεις.

Βράζεις για περίπου 30΄.

Για το αβγολέμονο
Χτυπάς καλά τα αβγά, προσθέτεις το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζεις το χτύπημα ενώ ταυτόχρονα παίρνεις με μία κουτάλα ζωμό από το φαγητό και το προσθέτεις σταδιακά στο αβγολέμονο.

Αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνεις το αβγολέμονο κουνώντας ταυτόχρονα το φαγητό κυκλικά για να πάει παντού.

Καλή όρεξη!

No comments:

Post a Comment