Monday, June 14, 2021

Tasty Ouzo flavored Shrimp linguine pasta



I have to say that more than an alcohol spirit, “ouzo” is a key ingredient and ideally combined in food recipes. So, inspiration came to us for shrimp linguini flavored with “ouzo”!
The tomato flavor, comes from the red sauce, is perfectly pair with shrimp and linguine pasta in this incredibly tasty summer dish.

500 grams linguine, boiled pasta till “al dente”
1 kg shrimps (Using a fork, remove the thin, black string on their back as well as shell. Leave on both shrimp΄s head and tail)
 
3 fresh tomatoes, grated
1 cup of warm water, from the boiled linguini
1 “ouzo” shot
1 onion, finely chopped
2 gloves of garlic, finely chopped
1 carrot, grated
1 pepper, red, coarsely chopped
3-4 sun-dried tomatoes
Salt, Pepper
Sweet paprika (and/or hot!)
3 tbs Olive oil
Parsley, finely chopped

In a large skillet, sauté the onion, garlic and pepper in olive oil until softened. Add the shrimp and continue sautéing.
Add “ouzo”, cook for 3 min and wait for it to evaporate.
Add the grated tomatoes and the water from the spaghetti.
Season to taste with salt, pepper, paprika and cook on medium heat for about 5 minutes.
Set aside the shrimps with a slotted spoon.
Add the boiled pasta to the sauce mixture and toast to coat.
Finally, place the shrimp back to the skillet and garnish with parsley.

Shrimp is one of the friendlier seafood and its benefits are definitely worth noting. Among others contains:

Low calories
Protein of high biological value
Ιron, calcium, Zinc, Iodine
Fat-soluble vitamin D, B complex vitamins
Astaxanthin and Selenium antioxidants  act against oxidative stress and reduce inflammation
Polyunsaturated fatty acids ("good" fats)
Cholesterol but low in saturated fat!
 
🆘Can trigger allergic response 

Diet is individualized taking into account many factors. Among them are health problems. Always follow the advice of a health professional.




Νόστιμη και αρωματική Ουζο-Γαριδομακαρονάδα

Τις προάλλες αναφερθήκαμε στο ούζο και έτσι μας ήρθε η έμπνευση για γαριδομακαρονάδα! Γιατί, ως γνωστόν, το ούζο χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές μαγειρικής.
Η γεύση της ντομάτας, μέσα στην κόκκινη σάλτσα, συνδυάζεται τέλεια με γαρίδες και ζυμαρικά σε αυτό το απίστευτα νόστιμο καλοκαιρινό πιάτο.

½ κιλό λιγκουίνι, βρασμένα al dente
1 κιλό γαρίδες ((Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, βγάζεις το εντεράκι, τη λεπτή, μαύρη γραμμή στην πλάτη τους. αφαιρώντας ταυτόχρονο και  το κέλυφος. Αφήνεις μόνο το κεφάλι και την ουρά. )
3 φρέσκιες ντομάτες, τριμμένες
1 φλιτζάνι ζεστό νερό από τα βρασμένα μακαρόνια
1 σφηνάκι ούζο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
καρότο, τριμμένο
1 πιπεριά, κόκκινη, χοντροκομμένη
3-4 λιαστές ντομάτες
Αλάτι,Πιπέρι
Πάπρικα γλυκια ( ή και καυτερή!)
3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
Μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα σωτάρεις στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά. Ρίχνεις τις γαρίδες και συνεχίζεις το σωτάρισμα.
Σβήνεις με ούζο και βράζεις για 3 λεπτά περιμένοντας να εξατμιστεί .
Προσθέτεις τις τριμμένες ντομάτες, το νερό από τα μακαρόνια, ρίχνεις αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και βράζεις σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά.
Αφαιρείς τις γαρίδες με μία τρυπητή κουτάλα.
Προσθέτεις τα ζυμαρικά και τα ανακατεύεις μέσα στη σάλτσα για περίπου 2 λεπτά.
Τέλος ξαναβάζεις τις γαρίδες και πασπαλίζεις με μαϊντανό.

Η γαρίδα είναι ένα από τα πιο νόστιμα αλλά και θρεπτικά θαλασσινά.
Ανάμεσα σε πολλά άλλα περιέχει:
 
Λίγες θερμίδες
Πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας
Σίδηρο, ασβέστιο, Ψευδάργυρο, Ιώδιο
Λιποδιαλυτή βιταμίνη D, βιταμίνες συμπλέγματος Β
αντιοξειδωτικά Ασταξανθίνη, Σελήνιο ενάντια στο οξειδωτικό στρες στη μείωση των φλεγμονών
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα («καλό» λίπος)
Xοληστερόλη αλλά είναι φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά! 

🆘 μπορεί να προκαλέσει αλλεργία

Η διατροφή εξατομικεύεται λαμβάνοντας υπόψιν πολλούς παράγοντες. Ανάμεσα σε αυτούς προβλήματα υγείας. Ακολουθείς πάντα συμβουλές από επαγγελματία υγείας.


More info: Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.everydayhealth.com/rheumatic-diseases/purine-rich-foods-and-gout.aspx
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27080363/


No comments:

Post a Comment