Wednesday, June 16, 2021

Easy eggplant "Sandwich"

 



Are you on the hunt of a tasty summertime appetizer? We combined 3 of our favorite ingredients in one delicious antipasti platter that celebrates the summer coming (we are still waiting!) If you are one of a kind that don΄t follow the recipe to the core (like me!!), you can experiment with your favorite ingredients creating your unique recipe.

Eggplant (globe eggplant the wider ones called "flaskes" in greek, cut into rounds, baked
Top with Tomato, “anthotyro” cheese
If you like your stacks to look symmetrical, try use ingredients with approximately the same diameter.
Drizzle with balsamic cream and olive oil
Garnish with mint, finely chopped
Top with another baked eggplant slice.

Enjoy!  

Eggplant fiber, iron, calcium, vitamin A, B vitamins, antioxidants (among them Nasunini: gives the purple color)
Tomato contains the antioxidant lycopene. Ιts bio -availability increases when the tomato is cooked. So,you can also bake it.
“Anthotyro” cheese white soft cheese, protein of high biological value ,calcium, magnesium, phosphorus, vitamin D.




Εύκολo "τοστ" με μελιτζάνα

Αν σου αρέσουν οι καλοκαιρινές δροσερές συνταγές εδώ είμαστε! Συνδυάσαμε 3 αγαπημένα υλικά σε ένα κρύο ορεκτικό γιορτάζοντας το καλοκαίρι (που ακόμη περιμένουμε!!). Κι αν δεν είσαι από αυτούς που ακολουθούν συνταγές κατά γράμμα (όπως εγώ!!!), αυτοσχεδίασε με υλικά της αρεσκείας σου.

Μελιτζάνα (φλάσκες), κομμένη σε ροδέλες, ψητή
Από πάνω ντομάτα και φρέσκο «ανθότυρο»
Εάν θέλεις να φαίνονται συμμετρικά, δοκιμάστε τα υλικά να έχουν περίπου την ίδια διάμετρο.
Περιχύνεις με την κρέμα βαλσαμικού και το ελαιόλαδο.
Γαρνίρεις με δυόσμο, ψιλοκομμένο
Καλύπτεις με μια ακόμη ροδέλα ψητής μελιτζάνας  

Καλή όρεξη!

Μελιτζάνες: φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αντιοξειδωτικά(ανάμεσά τους Νασουνίνη:δίνει το μωβ χρώμα)
Ντομάτα περιέχει το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, όπου η βιοδιαθεσιμότητά του αυξάνεται όταν η ντομάτα ψήνεται. Αν θέλεις λοιπόν μπορείς να την ψήσεις.
ΑνθότυροΛευκό μαλακό τυρί, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας πηγή ασβεστίου, μαγνήσιου, φωσφόρου, βιταμίνης D.




No comments:

Post a Comment