Wednesday, June 23, 2021

Eggs in fragrant tomato sauce

 




If you look out for new, quick and simple ways, to eat your eggs, then follow the recipe below:

2 large ripe tomatoes, finely chopped
2 eggs
1 onion, finely chopped
1 tbs olive oil
Salt, pepper, paprika, oregano, cayenne pepper (if you’d like to heat it up.)
Cheese, grated (we choose dry “anthotyro” cheese, it has salty taste, hard and dry structure)

Water-sauté the onion. Add the tomatoes , then continue cooking. Allow the liquids to reduce. 
Add the olive oil. Gently crack the eggs on top of tomato sauce.
Season to taste with salt, pepper and the rest of the spices and let them cook with the lid closed till eggs have desired texture (soft or firm).

☺However, bread for dunking is optional!

 Tomato contains lycopene nutrient with antioxidant action, whose bio-availability is increased
 in cooked products  consuming it with dietary fat e.g. olive oil



Aβγά με αρωματική σάλτσα ντομάτας

Ένας ακόμη τρόπος να απολαύσεις το αβγό σου! Δες τη συνταγή που ακολουθεί:

2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
2 αβγά
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη, πιπέρι καγιέν (για πιο πικάντικη γεύση!)
Τυρί τριμμένο (μυζήθρα ξηρή!)  

Σε ένα σκεύος βάζεις λίγο νερό και αχνίζεις το κρεμμύδι.
Προσθέτεις τις ντομάτες και τις αφήνεις να βράσουν μέχρι να «πιούν» τα πολλά υγρά.
Προσθέτεις το ελαιόλαδο, τα αβγά , το αλάτι, το πιπέρι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και αφήνεις να ψηθούν με κλειστό το καπάκι για όσο χρόνο χρειάζεται ( εξαρτάται αν τα θέλεις σφιχτά ή μελάτα).

☺Τώρα, όσο αφορά στο ψωμί και τις βούτες, είναι προαιρετικές!!!

Ντομάτα περιέχει λυκοπένιοαντιοξειδωτική ουσία η βιοδιαθεσιμότητα της οποίας αυξάνεται 
σε μαγειρεμένα προϊόντα με προσθήκη διαιτητικού λίπους π.χ. ελαιόλαδο


More info: Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3850026/
https://www.healthline.com/nutrition/lycopene#food-sources






No comments:

Post a Comment