Tuesday, March 1, 2016

"Ryzogalo" - Rice pudding


Greek rice pudding (ryzogalo) is a traditional dessert and it should be on the “You Can Eat” list, when you are watching what you put on your plate. It becomes even better if you choose low fat milk, brown rice and stevia as a substitute for sugar.

Plant milk can be used instead of dairy milk making this dessert ideal for fasting period!
  • 4 cups of water
  • 1 cup rice (the short grain rice arborio type, the one that is used to make soups, we call it glase)
  • 1 cup sugar or less if you want less sweet taste or ½ cup stevia
  • 8 cups low fat milk 2%
  • 6 tbs corn flour
  • Vanilla (1 capsule)
  • ½ lemon peel
  • Ground cinnamon

Combine water with rice and lemon peel in a large pan and bring to boil.

Cook in low heat till most of the water is absorbed and the rice is soft and tender. Remove the lemon peel.

Before you put the milk in the mixture, remove a cup of milk in a small bowl as to dissolve the corn flour using a whisk. Put it aside - it will be used later on.

Stir and then add the sugar and the vanilla powder.

Add the cup that contains the dissolved corn flour with the milk.

Keep stirring till thickens and be creamy.

Transfer the mixture to serving bowls and sprinkle with cinnamon.

Makes 10 servings

For fewer servings make the appropriate changes.

   
Το ρυζόγαλο είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα που μπορεί να ενταχθεί σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Προτιμάται γάλα χαμηλών λιπαρών, καστανό ρύζι ή στέβια σαν υποκατάστατο ζάχαρης ως πιο υγιεινή εναλλακτική.

Χρησιμοποιώντας γάλα φυτικής προέλευσης μπορεί να καταναλωθεί σε περίοδο νηστείας!
  • 4 φλιτζ. νερό
  • 1 φλιτζ. τσαγ. ρύζι γλασσέ
  • 1 φλιτζ. τσαγ. ζάχαρη ή λιγότερο αν θέλεις λιγότερο γλυκιά γεύση ή ½ φλιτζ. τσαγ. στέβια
  • 8 φλιτζ. τσαγ. γάλα με χαμηλά λιπαρά 2%
  • 6 κουτ. σουπ. corn flour
  • 1 κάψουλα βανίλιας
  • ½ φλούδα λεμονιού
  • κανέλα
Βάζεις το νερό με το ρύζι και τη φλούδα λεμονιού σε μια κατσαρόλα να βράσουν μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει το νερό.

Πριν προσθέσεις το γάλα στο μείγμα, αφαιρείς ένα φλιτζάνι γάλα σε ένα μικρό μπολ για να διαλύσεις το corn flour, χρησιμοποιώντας έναν αναδευτήρα. Το αφήνεις στην άκρη - θα χρησιμοποιηθεί αργότερα.

Ανακατεύεις και προσθέτεις τη ζάχαρη και τη βανίλια.

Προσθέτεις το φλιτζάνι με το γάλα και το corn flour.

Ανακατεύεις και πάλι μέχρι το μίγμα να δέσει και να είναι κρεμώδες.

Όταν είναι έτοιμο, το βάζεις σε μπολάκια και πασπαλίζεις με κανέλα.

Mερίδες : 10

Για λιγότερες μερίδες κάνε τις αντίστοιχες αλλαγές.

No comments:

Post a Comment