Sunday, March 13, 2016

"Taramosalata" (Fish roe salad)

“Taramosalata” is not just a traditional “mezes” of Ash Monday (the first day of the Christian fasting period before Easter) but also a nutritious Greek dip, rich in protein, vitamin A and D as well as a good source of zinc, phosphorus and magnesium. Finally, the addition of lemon and olive oil enriches this dip in vitamin C and monounsaturated fats which are beneficial to the body.

There are two types of “tarama” (fish roe), the white and the pink one.

Taramosalata has to be consumed in moderation due to its high calorie and sodium content.
  • 200 gr. white fish roe
  • 1 medium size onion
  • lemon juice of 2 lemons
  • 1,5 glass of olive oil
  • 400 g. stale bread soaked in water and drained (bread crumb)
  • Pepper (optional)
Put the onion and the lemon juice in a blender. Add the fish roe, the bread, pepper and blend at high speed. Add slowly the olive oil and taste accordingly until you get the flavor you like.



ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

Η ταραμοσαλάτα δεν είναι απλά ένα παραδοσιακό πιάτο της Καθαρής Δευτέρας αλλά και μία θρεπτική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνη Α και D όπως επίσης καλή πηγή ψευδαργύρου, φωσφόρου και μαγνησίου. Τέλος η προσθήκη λεμονιού και ελαιόλαδου το εμπλουτίζουν σε βιταμίνη C και μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό.

Θα πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε θερμίδες και νάτριο.
  • 200 γρ. λευκό ταραμά
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • χυμό λεμονιού (2 λεμόνια)
  • 1,5 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
  • 400 g. μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο σε νερό και στραγγισμένο (ψίχα ψωμιού)
  • Πιπέρι (προαιρετικά)
Βάλε το κρεμμύδι και το χυμό λεμονιού σε ένα μπλέντερ. Πρόσθεσε τον ταραμά, το ψωμί, το πιπέρι και ανακάτεψε δυνατά σε μεγάλη ταχύτητα. Πρόσθεσε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο μέχρι να πετύχεις ακριβώς τη γεύση που σου αρέσει.

No comments:

Post a Comment