Sunday, January 15, 2017

Easy milk pie (galatopita) - Γαλατόπιτα




A nutritious and delicious breakfast or midday meal for children and adult friends!!
Easy milk pie (galatopita)
  • 6 pie crusts  
  • 1 lt milk 2%
  • 1 cup fine semolina
  • 1 cup sugar
  • 3 eggs
  • 2 vanilla capsules
  • pinch of salt
  • 1 tsp cinnamon
  • Ζest of 1 orange
  • 2 tbs butter or margarine, melted, as to anoint the pie crusts
  • Cinnamon and powdered sugar for coating

Bring milk, sugar and salt to a simmer in a deep pan. Add semolina and whisk constantly. Add one by one the eggs with continuous stirring and then the cinnamon, vanilla and orange zest.
In a greased baking pan put crosswise the buttered pie crusts. Add the filling and cover with the protruding pies crusts. Brush with remaining butter or margarine that has left over and bake in preheated oven at 180 °C for about 50΄.



When cool, sprinkle with cinnamon and powdered sugar.


Ένα θρεπτικό και νόστιμο πρωινό ή ενδιάμεσο γεύμα για μικρούς και μεγάλους φίλους!!

Εύκολη Γαλατόπιτα
  • 6 φύλλα κρούστας
  • 1 λίτρο γάλα 2%
  • 1 φλ. τσαγ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλ. τσαγ. ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 2 κάψουλες βανίλιας
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 1 κουτ. γλ. κανέλα
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 κουτ. σουπ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη για να αλείψεις τα φύλλα
  • Κανέλα και άχνη ζάχαρη για επικάλυψη

Σε φαρδύ σκεύος βάζεις το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύεις σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτεις  το σιμιγδάλι και συνεχίζεις  το ανακάτεμα. Στη συνέχεια προσθέτεις ένα ένα τα αβγά ανακατεύοντας συνεχώς και τέλος την κανέλα, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. 
Σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ βάζεις ένα ένα σταυρωτά τα φύλλα βουτυρώνοντάς τα. Προσθέτεις τη γέμιση και καλύπτεις με τα φύλλα που προεξέχουν. Αλείφεις  με το βούτυρο ή τη μαργαρίνη που έχει περισσέψει και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 50΄περίπου.

Όταν κρυώσει πασπαλίζεις με κανέλα και ζάχαρη άχνη.

No comments:

Post a Comment