Saturday, April 30, 2016

Easter Cookies (pashalina koulourakia)

This is my aunt΄s Rina recipe for Easter cookies with a wonderful biscuit taste!! You need patience in shaping the dough and to be careful in their consumption, as they contain fat, cholesterol and energy!! I do not want to spoil your appetite only to draw your attention as to be abstinent.
  • 1 kg butter - melted
  • 750 gr. white sugar
  • 6 eggs
  • 2 kg soft flour
  • 2 vanilla capsules
  • 1 wine glass of brandy
  • 1 tsp soda
  • Juice of ½ lemon
  • 2 sachets baking powder
  • Zest of 3 oranges
For spread
  • 1 egg + ½ cup milk
Cream together (using mixer or by hand like I do it) butter with sugar, then add the eggs one at a time and beat well. Add the vanilla, orange zest, brandy and soda (after mixing the last one in the lemon juice).
Mix flour with baking powder and gradually add this mixture to the previous one.
Once mixed thoroughly all ingredients, leave the dough in the refrigerator for at least 30΄.
Break off small portions of dough making pencil-size strips and give them any shape you want.
Brush the surface with egg - milk mixture (beaten well) and place them in pan covered with non-stick paper.
Bake in preheated oven at 180 ° C for 10-15 until lightly browned.




Η συνταγή είναι της θείας μου της Ρήνας. Τα κουλούρια έχουν υπέροχη μπισκοτένια γεύση!! Χρειάζεται υπομονή στο πλάσιμό τους αλλά και φειδωλή κατανάλωση καθώς περιέχουν λίπος, χοληστερόλη και ενέργεια!! Δεν θέλω σας κόψω την όρεξη όμως θα πρέπει να επιστήσω την προσοχή σας….
  • 1 κιλό βούτυρο γάλακτος-λιωμένο
  • 750 γρ. άσπρη ζάχαρη
  • 6 αβγά
  • 2 κιλά αλεύρι μαλακό
  • 2 βανίλιες
  • 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
  • 1 κουτ. γλ. σόδα
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • 2 φακελάκια baking powder
  • Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
Για την επάλειψη
  • 1 αβγό + ½ φλ. τσαγ. γάλα
Ανακατεύεις (στο μίξερ ή στο χέρι όπως κάνω εγώ) πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτεις ένα-ένα τα αβγά. Προσθέτεις τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και τη σόδα αφού τη διαλύσεις στο χυμό λεμονιού.
Αναμιγνύεις το αλεύρι με το baking powder και προσθέτεις σταδιακά το μίγμα αυτό στο προηγούμενο.
Αφού αναμιχθούν πολύ καλά όλα τα υλικά αφήνεις τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 30΄. Παίρνεις μικρή ποσότητα ζύμης κάθε φορά και πλάθεις λωρίδες σε μέγεθος μολυβιού δίνοντάς τους το σχήμα που θέλεις.
Αλείφεις την επιφάνειά τους με το μίγμα αβγού – γάλακτος (το ανακατευεις καλά) και τα τοποθετείς σε ταψί, αφού το καλύψεις με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 10-15΄ μέχρι να ροδίσουν.

No comments:

Post a Comment