Saturday, March 6, 2021

Autumn heather, my nutritious honey

 

The beneficial effect of honey in health is known through its anti-inflammatory, antimicrobial and antioxidant action. It is a source of carbohydrates, mainly glucose and fructose. It contains amounts of minerals, trace elements, vitamins and amino acids as proline and has zero fat content.

Honey is classified in floral honey that comes from the nectar that bees collect from the flowers and honeydew honey when nectar is collected from the secretions of forest plants. Greek honey stands out for its quality and excels in taste, color and density and this is because it favors the Greek flora, the sun and the soil. Its crystallization is a natural phenomenon that does not cause any change in its nutritional and biological value.

I' ll focus on the delicious impact on my taste buds, when I recently tasted the autumn heather honey. It has a copper color and caramel taste. It is also rich in antioxidants and mainly phenols that act protectively on health and prevent aging. Its scientific name is Erica manipuliflora or virticilata which means vertebrate heather or polymer heather. Among other names it is also known as pyrene, sousoura or erica manipuliflora.

Sousoura is a plant located on the slopes that have bushy vegetation and coexists with arbutus, kermes oak and spring heaths. It blooms from August, in the lowlands, until December, in some semi-mountainous areas. For beekeepers, autumn heather is very important because it is food for bees at a time when flowering is rare. The produced pollen is of high biological value and the nectar is very nutritious for the growth of the bees as it helps them to overwinter.

Honey is a source of energy for the body and there is place for incorporating it into your diet if consumed in moderation.

You may spread some honey on a slice of bread in the morning, drizzle it over your fruit salad or on your yogurt. Add honey in your smoothies or mix it in your salad dressing. Sweeten up your food or you may adapt it in your desserts i.e. tarts, cakes or cookies.

Diet is individualized taking into account many factors. Among them are health problems. Always follow the advice of a health professional.




Φθινοπωρινό ρείκι, το θρεπτικό μέλι 

Η ευεργετική επίδραση του μελιού στην υγεία είναι γνωστή μέσα από την αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική του δράση. Αποτελεί πηγή υδατανθράκων με κύριους τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη. Περιέχει ποσότητες σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και αμινοξέα (γνωστότερο η προλίνη) κι έχει μηδενική λιποπεριεκτικότητα.

Tο μέλι προέρχεται από το νέκταρ που μαζεύουν οι μέλισσες από τα άνθη (ανθόμελο) ή από τις εκκρίσεις δασικών φυτών (μέλι από μελίτωμα). Το ελληνικό μέλι ξεχωρίζει για την ποιότητά του και υπερέχει σε γεύση, χρώμα και πυκνότητα κι αυτό γιατί ευνοεί η ελληνική χλωρίδα, ο ήλιος και το έδαφος. Η κρυστάλλωσή του είναι είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δεν προξενεί καμία αλλαγή στη θρεπτική και βιολογική του αξία.

Θα σταθώ όμως στο φθινοπωρινό ρείκι γιατί το δοκίμασα για πρώτη φορά. Έχει χάλκινο χρώμα και γεύση καραμέλας. Είναι πλούσιο κι αυτό σε αντιοξειδωτικά και κυρίως φαινόλες που δρουν προστατευτικά στην υγεία και προλαμβάνουν τη γήρανση.

Το επιστημονικό του όνομα είναι Erica manipuliflora ή virticilata που σημαίνει ερείκη σπονδυλωτή ή ερείκη πολυανθής. Ανάμεσα σε άλλες ονομασίες είναι γνωστό και ως πυρένι, σουσούρα ή έρικας.

Η σουσούρα βρίσκεται στις πλαγιές που έχουν θαμνώδη βλάστηση και συνυπάρχει με κουμαριες, πουρνάρια κι ανοιξιάτικα ρείκια. Ανθοφορεί από Αύγουστο στις πεδινές περιοχές εως και τον Δεκέμβριο σε ορισμένες ημιορεινές. Για τους μελισσοκόμους το φθινοπωρινό ρείκι είναι πολύ σημαντικό γιατί αποτελεί τροφή των μελισσών σε περίοδο που οι ανθοφορίες σπανίζουν. Η γύρη που παράγει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και το νέκταρ πολύ θρεπτικό για την ανάπτυξη των μελισσών καθώς τις βοηθά για το ξεχειμώνιασμα.

Το μέλι είναι πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και φυσικά έχει θέση ακόμη και σε ένα διατροφικό πλάνο απώλειας κιλών αρκεί η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο.

Άπλωσε μέλι στο ψωμί ή στη φρυγανιά σου το πρωί, πρόσθεσέ το στη φρουτοσαλάτα , στο γιαούρτι και στα smoothies σου. Ενσωμάτωσέ το στο dressing της σαλάτας, στο φαγητό (γνωστό το χοιρινό με μέλι και πορτοκάλι) ή στο γλυκό (σε τάρτες, κέικ, μπισκότα).

Η διατροφή εξατομικεύεται λαμβάνοντας υπόψιν πολλούς παράγοντες. Ανάμεσα σε αυτούς προβλήματα υγείας. Ακολουθείς πάντα συμβουλές από επαγγελματία υγείας.

  Περισσότερες πληροφορίες - More info :

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23411187/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3005390/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18454257/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3005390/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25742878/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12358452/

http://melissomania.gr/%CF%86%CF%85%CF%84%CE%AC/%CF%86%CE%B8%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%80%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%8C-%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BA%CE%B9

https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-9-61

https://melissokomianet.gr/fthinoporino-reiki-erica-verticillata-manipuliflora/

 





No comments:

Post a Comment