Sunday, July 12, 2020

“Sofegada” by Evelina, traditional Cretan dish (cooked seasonal vegetables)



Cretan traditional food by Evelina Lavrentaki from Milatos region of Crete! It’s healthy, simple and flavourful. Its strength lies on the quality and freshness of its herbs and greens. "Sofegada" has no restrictions as far as concern its ingredients, so feel free to use whatever vegetable is available. In the specific recipe the suggested ingredients are the following:
  • Olive oil
  • Onion
  • Fennel
  • Αmaranth greens (vlita)
  • Potatoes
  • Zucchini
  • Eggplants
  • Snails
  • Grated tomato.
Boil the snails a little and then clean them.

Saute the oil with the onion and add the fennel with a little water to cook just for a few minutes.

Add the grated tomato. After about 10 minutes, add the rest of the ingredients, add salt and cook for about 15΄more.

Enjoy!!




Σοφεγάδα (Παραδοσιακό Κρητικό φαγητό)

Κρητικό παραδοσιακό φαγητό από την Εβελινα Λαυρεντάκη και τη Μίλατο της Κρήτης. Από τα μέρη μας λοιπόν!! Ο,τι καλύτερο για το καλοκαίρι, αφού υπάρχει ποικιλία λαχανικών αυτή την εποχή. Είναι απλό, θρεπτικό και μυρωδάτο. Λέγεται πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε εποχικό λαχανικό υπάρχει διαθέσιμο. Άρα η δύναμη του συγκεκριμένου πιάτου έγκειται στα φρέσκα μυρωδικά και λαχανικά. Στη συγκεκριμένη συνταγή τα υλικά που προτείνονται είναι τα ακόλουθα:
  • Ελαιόλαδο
  • Κρεμμύδι
  • Μάραθο
  • Βλητα
  • Πατάτες
  • Κολοκύθια
  • Μελιτζάνες
  • Χοχλιους
  • Τριμμένη ντομάτα.
Βράζουμε λίγο τους χοχλιους και τους καθαρίζουμε. 

Σοτάρουμε το λάδι με το κρεμμύδι και προσθέτουμε το μάραθο με λιγο νερό να ψηθεί λίγο. Προσθέτουμε τα βλήτα με την ντομάτα. 

Μετά από 10 λεπτα περίπου βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε αλάτι και μαγειρεύουμε για περίπου 15΄ ακόμη. 

Καλή επιτυχία!!!

No comments:

Post a Comment