Monday, September 12, 2016

Μarinated anchovies - Γαύρος μαρινάτος

A mathematician (from Kefalonia) send us her own precise recipe for marinated anchovy !!

Thank you Georgia C. for Your Own Hellenic Recipe !! we are waiting the next one.....

Ingredients:
  • Fresh anchovy 
  • Coarse salt
  • Vinegar (good quality)
  • Olive oil
  • Garlic
  • Oregano or parsley or rosemary (optional)
Preparation
Cut the heads of the fishes, remove their organs and fish bone.
Put a thick layer of salt in a glass or ceramic dish with lid. Then, place a layer of anchovy opening the fish in two, by separating vertically,  with the inner side touching the salt. Cover the first layer of anchovies with coarse salt, and repeat in the same order as to use all the fishes.


Cover the last layer with coarse salt.
Cover the pan and put in the refrigerator for 24 hours.
After 24 hours remove from the refrigerator and rinse the anchovies as to remove salt.
Put the fishes in another pan and cover with vinegar for 3-6 hours depending on how strong taste you want to achieve. For my taste 3-3.5 hours in vinegar is enough.
Immediately after, pour the vinegar and transfer the anchovies in a glass dish.
Cut garlic into thin slices and place on each anchovy layer.

At this stage you can add oregano or parsley or rosemary or another herb of your choice.
Add olive oil until anchovies are covered. Close the lid and place the dish in the refrigerator.

Enjoy your "meze" !



Μία μαθηματικός μας δίνει με ακρίβεια τη δική της συνταγή για γαύρο μαρινάτο!! Είναι Κεφαλονίτισα και αυτό λέει πολλά!!
Σε ευχαριστούμε Γεωργία Γ. για τη συνταγή σου!! περιμένουμε και την επόμενη.....

Γαύρος μαρινάτος
Υλικά:
  • Γαύρος (απαραίτητη προϋπόθεση να είναι ολόφρεσκος).
  • Χοντρό αλάτι. 
  • Ξύδι καλής ποιότητας.
  • Ελαιόλαδο.
  • Σκόρδο. 
  • Προαιρετικά ρίγανη, ή μαϊντανός ή δενδρολίβανο. 
Παρασκευή:

Κόβουμε τα κεφάλια από τα ψαράκια, αφαιρούμε τα εντόσθια τους και το ψαροκόκαλο.   
Βάζουμε μια στρώση χοντρού αλατιού σε ένα γυάλινο ή πήλινο σκεύος με καπάκι και τοποθετούμε μία σειρά γαύρο ανοιγμένο στα δύο με το εσωτερικό των ψαριών προς τα κάτω (να ακουμπάει στο αλάτι). Καλύπτουμε την πρώτη στρώση του γαύρου με χοντρό αλάτι και επαναλαμβάνουμε με την ίδια σειρά μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλο μας τον γαύρο. 
Καλύπτουμε και την τελευταία στρώση με χοντρό αλάτι.
Σκεπάζουμε το σκεύος και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 24 ώρες.

Μετά από τις 24 ώρες το βγάζουμε από το ψυγείο και ξεπλένουμε τον γαύρο από το αλάτι. 
Τοποθετούμε τα ψαράκια σε άλλο σκεύος και τα καλύπτουμε με ξύδι για 3-6 ώρες ανάλογα με το πόσο δυνατή γεύση θέλουμε να πετύχουμε. Προσωπική μας άποψη είναι ότι 3-3,5 ώρες στο ξύδι είναι αρκετές.

Αμέσως μετά χύνουμε το ξύδι και μεταφέρουμε το γαύρο σε γυάλινο σκεύος. 
Κόβουμε σκόρδο σε λεπτές ροδέλες και το βάζουμε πάνω σε κάθε στρώση γαύρου. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να προσθέσουμε ρίγανη, ή μαϊντανό ή δεντρολίβανο ή κάποιο άλλο μυρωδικό της αρεσκείας μας. 

Προσθέτουμε ελαιόλαδο μέχρι να σκεπαστεί ο γαύρος, κλείνουμε το καπάκι και τοποθετούμε το σκεύος στο ψυγείο. 

Ο μεζές μας είναι έτοιμος για κατανάλωση!

No comments:

Post a Comment