Sunday, June 11, 2017

Mousakas



Mousakas even if it is considered as a "sinful" dish due to its high fat and calorie content, it is sure that it can be included in a meal plan. Do not forget that this dish among all, contains protein (minced meat) and fiber (eggplant). Just to make it easier! We should not deny ourselves comfort foods which are emotional attachments to our tradition and our childhood. Moderation is the best policy! You can make many changes - improvements during the preparation of this particular meal. We replaced the traditional fried with baked potatoes, pumpkins and eggplants. If you want, you can use turkey meat instead of beef or vegetable milk instead of cow's milk and much more. I wouldn΄t like to "tease" this dish very much so I prefered its basic version although you will find many recipes. Others completely omit potato and zucchini and are based on eggplant. I will include all of them because family members prefer this version!

Be sure that you have the following:
  • 3 medium potatoes cut into round slices
  • 6 large pumpkins cut into round slices
  • 7 large egglplants cut into round slices
  • salt, pepper
Minced red sauce
  • 1 kg beef mince
  • 1 large onion finely chopped
  • 500 gr tomato juice or 4-5 tomatoes finely chopped
  • 3 tbs olive oil
  • Allspice, cinnamon, pepper, salt
Cream ingredients
  • 2 lt milk 2%
  • 1 tbs vegetable margarine
  • 12 tbs self-raising flour
  • 2 eggs
  • Nutmeg
  • 1 cup kefalotyri, grated (salty greek cheese)

Bake potatoes, pumpkins and eggplants in the grill by brushing them with some olive oil and season with salt and pepper.

Saute with olive oil the mince with the onion and spices, then add the tomato and 1/2 cup of water. Boil for about 30΄ till sauce thickens.

For the cream: in a saucepan, put the milk, add the flour, salt and nutmeg. Stir continuously at moderate temperature and when it starts thicken, add margarine and one by one the eggs. Keep stirring. At the end add half of the kefalotyri and mix well.

Grease a large baking pan and top the potatoes first. Put half the quantity of pumpkins and eggplants and sprinkle with the rest of the quantity of cheese. Add the minced red sauce and spread it evenly over the eggplants and pumpkins. On top of the minced red sauce add the rest of the eggplants and pumpkins and cover with the cream.

Bake at 200o C for about 45΄.

Good luck! Enjoy it!!

And do not forget. Make food taste better by adding your love signature and your good mood! 



Aν και θεωρείται ένα φαγητό «αμαρτία» λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες, σίγουρα μπορεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα διατροφής. Μην ξεχνάς πως το πιάτο αυτό ανάμεσα σε άλλα περιέχει πρωτεΐνη (κιμάς) και φυτικές ίνες (μελιτζάνα). Έτσι για να αισθανθείς καλύτερα! Η αλήθεια είναι πως τα παραδοσιακά φαγητά έχουν μία θέση στο πιάτο μας γιατί υπάρχει ένας συναισθηματικός δεσμός. Όλα έχουν τη θέση τους οταν κυριαρχεί το μέτρο στις επιλογές μας. Μπορείς να κάνεις πολλές παραλλαγές-βελτιώσεις όσο αφορά στην παρασκευή του. Εμείς αντικαταστήσαμε τις παραδοσιακά τηγανητές με ψητές πατάτες, κολοκύθια και μελιτζάνες. Αν θέλεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις κιμά γαλοπούλας αντί για μοσχαρίσιο ή φυτικό γάλα αντι για αγελαδινό και πολλά άλλα. Δεν θα ήθελα να το «πειράξω» πολύ αυτό το πιάτο γι΄αυτό και θα μείνω στα βασικά του υλικά αν και θα βρεις πολλές συνταγές. Άλλες παραλείπουν εντελώς την πατάτα και το κολοκύθι και βασίζονται στη μελιτζάνα. Εγώ θα τα συμπεριλάβω όλα γιατί έτσι το προτιμούν τα μέλη της οικογένειας!

Τι θα χρειαστεις:
  • 3 μέτριες πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 6 μεγάλα κολοκύθια κομμένα σε ροδέλες
  • 7 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε ροδέλες
Για τον κιμά
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. χυμό ντομάτας ή 4-5 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • Μπαχάρι, κανέλα, πιπέρι, αλάτι
Για την κρέμα
  • 2 λίτρα γάλα 2%
  • 1 κουταλιά φυτική μαργαρίνη
  • 12 κουτ. σουπ. αλεύρι φαρίνα
  • 2 αβγά
  • μοσχοκάρυδο
  • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
Ψήνεις τις πατάτες, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες στο γκρίλ αλείφοντας τες με λίγο ελαιόλαδο. 

Σωτάρεις τον κιμά με το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά, προσθέτεις τη ντομάτα κι 1/2 κούπα νερό. Βράζεις για περίπου 30΄ μέχρι να πιει το ζουμί του.

Για την κρέμα: σε μια κατσαρόλλα, βάζεις το γάλα, προσθέτεις το αλεύρι, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύεις συνεχώς σε μέτρια θερμοκρασία και όταν αρχίσει να πήζει προσθέτεις τη μαργαρίνη και ένα ένα τα αυγά. Ανακατεύεις συνεχώς. Στο τέλος προσθέτεις το μισό κεφαλοτύρι και ανακατεύεις καλά.

Λαδώνεις ένα μεγάλο ταψί και στρώνεις πρώτα τις πατάτες. Βάζεις τη μισή ποσότητα από τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες και πασπαλίζεις με το υπόλοιπο τυρί. Ρίχνεις τον κιμά και τον απλώνεις ομοιόμορφα πάνω στις μελιτζάνες και τα κολοκύθια. Πάνω από τον κιμά προσθέτεις και πάλι μελιτζάνες κολοκύθια και σκεπάζεις με την κρέμα.

Ψήνεις στους 200ο C για περίπου 45΄.

Καλή επιτυχία και Καλή Όρεξη!!!

Και μην ξεχνάς. Kάνε το φαγητό ακόμη πιο γευστικό προσθέτοντας αγάπη και καλή διάθεση!

No comments:

Post a Comment