Monday, December 21, 2020

No more food waste!

 

 

  • Greece ranks 4th in the European Union in terms of food waste 
  • Every year, 1/3 of the world's food production for human consumption is lost or wasted. 
To be honest, many times I end up shopping with extra food as I forget my shopping list which is important as one of my food-buying practices. I also discriminate in my food by choosing fruits and vegetables according to their good appearance and not by their nutritious value. 

Food waste is a global problem with economic, environmental and ethical costs. Waste starts with the loss of food in the stages of supply, ie production, collection or processing of food. At the same time, it concerns waste of resources (e.g. water, land and energy to produce products), increasing greenhouse gas emissions and contribute to the global climate patterns. Food waste continues in retail and reaches the consumer. So, actions need to be taken by the producers, merchants, restaurateurs, customers, consumers. 

The United Nations General Assembly sets September 29th as the International Day of Awareness of Food Loss and Waste. Experts estimate that food waste should be reduced to 50% by the year 2030, according to the UN Sustainable Development Goals. Sustainable development "is development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs ". 

In other words, as conscious citizens and as modern states, we have an obligation to care of our children and grandchildren. Not to be such unscrupulous gluttons and egocentric good- time guys. 

International organizations, governmental and non-governmental organizations are showing interest and recognize the urgent need to reduce the amount of food being wasted. Waste of food does not indicate financial prosperity but humiliation of food. 

We, then, as part of this chain let΄s try to change attitudes and behavior. Among other things, let us learn to store, maintain and manage our food at home. Do not throw away the food that we have left over but put it in the fridge for the next meal or offer it discreetly to someone who needs it. Choose fruits and vegetables even though they are not so visible but they are nutritious. Use the freezer or became familiar to compost system. 

 Well, the past months have been anything but ordinary, as Covid 19 alters our everyday lives and also affects our food habits as consumers by stocking food;  let΄s take care of food and give it the respect it rightly deserves. Let΄s see life on a different perspective. Ultimately, this pandemic can be an opportunity for self-evaluation, reconstruction and revision of some things. It is time to protect one΄s surroundings and take control of our future. 






Όχι άλλη σπατάλη φαγητού!


  • Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέσηστην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο αφορά στη σπατάλη τροφίμων. 
  • Κάθε χρόνο, το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση χάνεται ή σπαταλάται. 
Tο παραδέχομαι, έχω πετάξει φαγητό ή έχω διαλέξει με ρατσιστική διάθεση φρούτα ή λαχανικά κρίνοντάς τα όχι τόσο από τη φρεσκάδα τους αλλά από την εμφάνισή τους. Επίσης, έχω αγοράσει περισσότερα πράγματα από όσα χρειάζομαι στο σούπερ μάρκετ παρασυρόμενη από προσφορές για παράδειγμα ή ξεχνώντας να πάρω τη λίστα που έχω ετοιμάσει στο σπίτι. 

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα με οικονομικό, περιβαλλοντικό και ηθικό κόστος. Η σπατάλη ξεκινά με απώλεια τροφής στα στάδια του εφοδιασμού, δηλαδή στην παραγωγή, συλλογή ή επεξεργασία του τροφίμου. Ταυτόχρονα αφορά και σε σπατάλη πόρων (π.χ. νερό, γη και ενέργεια για την παραγωγή των προιόντων), αυξάνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή. Η απώλεια συνεχίζεται στη λιανική και φθάνει στον καταναλωτή. Άρα το θέμα-πρόβλημα αφορά παραγωγούς, εμπόρους, εστιάτορες, πελάτες, καταναλωτές. 

Ο ΟΗΕ όρισε την 29η Σεπτεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού. Ειδικοί εκτιμούν πως η σπατάλη τροφίμων θα πρέπει να μειωθεί κατά 50% εως το 2030, σύμφωνα με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ως βιώσιμη ή αλλιώς αειφόρος ανάπτυξη νοείται «η ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να μειώνει την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους». 

Με άλλα λόγια ως ενσυνείδητοι πολίτες και ως σύγχρονα κράτη έχουμε την υποχρέωση να μεριμνήσουμε για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Να μην είμαστε αδίστακτοι φαταούλες και εγωκεντρικοί καλοπερασάκηδες. 

Διεθνείς οργανισμοί, κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις δείχνουν ενδιαφέρον κι αναγνωρίζουν την επείγουσα ανάγκη μείωσης της ποσότητας των τροφίμων που σπαταλούνται. Η σπατάλη φαγητού δεν υποδηλώνει οικονομική ευμάρεια αλλά εξευτελισμό της τροφής. 

Κι εμείς λοιπόν, ως μέρος αυτής της αλυσίδας ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε στάση και συμπεριφορά. Ανάμεσα σε άλλα ας μάθουμε να αποθηκεύουμε, να συντηρούμε και να διαχειριζόμαστε τα υλικά μας στο σπίτι. Να μην πετάμε το φαγητό που μας περισσεύει αλλά να το βάζουμε στο ψυγείο για το επόμενο γεύμα ή να το προσφέρουμε διακριτικά σε κάποιον που το έχει ανάγκη. Να διαλέγουμε φρούτα και λαχανικά κι ας μην είναι τόσο εμφανίσιμα, είναι όμως θρεπτικά. Να χρησιμοποιούμε την κατάψυξη. Να βάλουμε στη ζωή μας την κομποστοποίηση. 

Και θα μου πείς oύτε να φάμε δεν μπορούμε; αυτό που λέω είναι να δώσουμε πραγματική αξία και  να δείξουμε σεβασμό σε αυτό το πολύτιμο αγαθό, την τροφή.  Να δούμε τη ζωή αλλιώς. Τελικά αυτή η πανδημία μπορεί και να είναι μία ευκαιρία αυτό-αξιολόγησης, ανασυγκρότησης κι αναθεώρησης κάποιων πραγμάτων. Μία ευκαιρία να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Μία ευκαιρία να φροντίσουμε το περιβάλλον και να προνοήσουμε για το μέλλον μας. 




More info : Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.tanea.gr/2020/10/01/greece/ekthesi-fotia-tetarti-i-ellada-sti-spatali-trofimon/

https://foodbank.gr/h-spatali-trofimon-epivarynei-to-perivallon-kai-tin-oikonomia/

https://economytoday.sigmalive.com/bloomberg/12695_o-kosmos-hanei-400-dis-sta-trofima-prin-ayta-ftasoyn-sta-katastimata

http://www.fao.org/international-day-awareness-food-loss-waste/en/

https://www.efsyn.gr/nisides/224203_gia-oloys-mas-fagito-tha-eprepe-na-ehei-axia

https://www.wwf.gr/?uNewsID=919116

https://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/SR16_34/SR_FOOD_WASTE_EL.pdf

http://kalyterizoi.gr/fakelos/%CE%A3%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%B7%20%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BD

https://foodprint.org/issues/the-problem-of-food-waste/

http://www.fao.org/fao-stories/article/en/c/1309609/

https://www.economix.gr/2020/09/30/4i-i-ellada-sti-spatali-trofimon/

https://www.in.gr/2020/10/10/world/spatali-trofimon-pligi-gia-tin-koinonia-tin-oikonomia-kai-perivallon/

https://www.theguardian.com/business/2020/sep/24/tesco-dave-lewis-calls-on-companies-and-countries-to-tackle-food-waste

https://www.ekdd.gr/ekdda/files/ergasies_esdd/13/2/425.pdf

https://www.consilium.europa.eu/el/policies/food-losses-waste/#

https://www.newsbeast.gr/world/arthro/3910979/o-logos-poy-to-1-3-ton-froyton-kai-lachanikon-den-ftanoyn-pote-sta-rafia

http://uest.ntua.gr/athens2017/proceedings/pdfs/Athens2017_Kritikou_Abeliotis_Lasaridi.pdf

*https://www.moh.gov.cy/moh/sgl/sgl.nsf/all/778CC9674D7191C7C2258495002C9E35/$file/fw_lib_best_before_el.pdf?openelement

https://www.fortunegreece.com/article/ta-ofeli-gia-perivallon-ke-epichirisis-apo-ti-diachirisi-tou-food-waste/

https://unric.org/el/%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B5%CF%83-%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%83-%CE%B5%CE%B2%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CF%83-%CE%B5%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/

https://unric.org/el/%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%87%ce%bf%cf%83-2-%ce%bc%ce%b7%ce%b4%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%b1/

https://www.pressenza.com/el/2019/08/dia-xorafa-mporoume-i-koultoura-tis-afthonias-epireazei-ti-spatali-trofimon/



No comments:

Post a Comment