Tuesday, September 20, 2016

No knead bread

You can make bread quickly and without kneading. Lena Avgelis from Kato Lechonia Magnisias shows us how with detailed photos and instructions.

Try it !!! Thank you Lena !!!


Wet dough in general makes light, fluffy and crusty bread. Most recipes demand 14 to 20 hours for the dough to be ready until the final step to make bread. It is a waste of time, yeast goes sour and the final product doesn’t taste good. What makes the difference in this recipe is kneading the dough with water until sticky mass is well shaped. Just stirring the ingredients won’t help them to be incorporated properly. I have tried many but this one gives you fresh baked bread in one hour and a half more or less. You can use all kind of flours. Whole wheat flour takes a half of cup more water to use.

Ingredients:

  • 8 cups of all-purpose flour
  • 3 tsp salt
  • 2 tsp instant yeast
  • 2 tsp sugar
  • 4 - 4 ½ cups of water
  • One tablespoon, olive oil, extra flour, plastic wrap, linen towel.

Instructions:

Mix instant yeast and sugar into a cup. Pour with lukewarm water, stir and leave the mixture rise up to 5’ to. In a bowl stir flour and salt together. Pour in the yeast mixture and the rest of water. Mix them until all are well incorporated. Dough must be wet but firm. Add some extra flour in case it is thin.

Take a wet tablespoon and remove the amount of dough stuck upon your fingers. Wet your hand well and shape the dough to a round form using a little more water by folding it two or three times. This is a light kneading that makes the dough elastic. Put it into a clear well oiled bowl or deep pan and cover loosely with plastic wrap. Place into a preheated (30’ C) oven until it doubles in size for 40’ approx.


 Flour a surface or linen towel heavily. Turn the bowl down and transfer the sticky mass upon using your wet fingers to get it out. Flour again the dough and join the two ends by folding them to the centre. Put one fold over the other. We do this many times till the dough isn’t so spread. If you like at this point cut it in two parts using a floured knife. Make a loaf or smaller bread rolls. Put them to oiled bread pans. Cover with towel and leave in a warm place for 15’. After spraying the bread pans with water, bake in a preheated oven up to 200’ C for 45’. Stop the heat and get the bread out of the oven after 10’.





Ψωμί χωρίς ζύμωμα 
Για να κάνεις ψωμί δε χρειάζεται πολύς χρόνος και ζύμωμα. Η Λένα Αυγελή από τα Κάτω Λεχόνια Μαγνησίας μας δείχνει τον τρόπο με αναλυτικές φωτογραφίες και οδηγίες.

Δοκιμάστε τη!!! Ευχαριστούμε Λένα!!!!!!!!!


Οι υγρές ζύμες γενικά δίνουν νόστιμο μαλακό ψωμί με τραγανή κρούστα. Οι περισσότερες συνταγές θέλουν τη ζύμη να μένει στην άκρη για 14-20 ώρες πριν το τελικό στάδιο να ψήσεις φρέσκο ψωμί. Είναι χάσιμο χρόνου, η μαγιά ξινίζει και το ψωμί δεν έχει ωραία γεύση. Επιπλέον αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το ζύμωμα με λίγο νερό στο τέλος μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη μάζα. Το απλό ανακάτεμα των υλικών δεν βοηθά τη σωστή ενσωμάτωση τους. Έχοντας δοκιμάσει αρκετές, αυτή δίνει φρέσκο ψωμάκι μέσα σε μια ώρα και τριάντα λεπτά πάνω κάτω. Γίνεται με όλων των ειδών τα άλευρα. Αν δοκιμάσετε ολικής άλεσης, παίρνει μισή κούπα νερό παραπάνω.

Υλικά:

  • 8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ/γ κοφτά αλάτι
  • 2 κ/γ μαγιά ξηρή
  • 2 κ/γ ζάχαρη
  • 4 – 4 ½ κούπες νερό
  • Ένα κουτάλι της σούπας, ελαιόλαδο, έξτρα αλεύρι, πλαστική μεμβράνη, λινή πετσέτα.

Εκτέλεση:

Σε μια κούπα βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη. Γεμίζουμε με χλιαρό νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5’ να φουσκώσει.

Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Έπειτα ρίχνουμε τη μαγιά, το υπόλοιπο νερό και αναμειγνύουμε με το χέρι, μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά. Προσοχή η ζύμη να είναι υγρή, αλλά σφιχτή. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι εάν είναι αραιή.

Βρέχουμε ένα κουτάλι και ξεκολλάμε τη ζύμη από τα δάχτυλά μας. Με καλά βρεγμένο χέρι μαζεύουμε την ζύμη από το μπολ στρογγυλεύοντάς την ρίχνοντας ελάχιστο νερό και διπλώνοντας δύο με τρεις φορές. Έτσι ζυμώνεται ελαφρά και γίνεται ελαστική. Στη συνέχεια τη βάζουμε σε ένα καθαρό καλά λαδωμένο μπολ ή βαθύ ταψί και σκεπάζουμε με μεμβράνη χαλαρά. Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο (30’C) μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για 40΄περίπου.

Αλευρώνουμε καλά μια επιφάνεια εργασίας ή μια λινή πετσέτα και γυρνώντας το μπολ μεταφέρουμε την κολλώδη μάζα εκεί έχοντας πάντα τα δάχτυλα μας βρεγμένα για να την βγάλουμε. Ρίχνουμε επιπλέον αλεύρι από πάνω και ενώνουμε τα δύο άκρα διπλώνοντας προς το κέντρο. Διπλώνουμε τη μια πτυχή πάνω στην άλλη. Επαναλαμβάνω όσα διπλώματα θέλω μέχρι η ζύμη να μην απλώνει πολύ. Σε αυτό το στάδιο εάν θέλω τη κόβω στα δύο με ένα αλευρωμένο μαχαίρι και φτιάχνω από ένα καρβέλι μέχρι μικρότερα ψωμάκια. Μεταφέρουμε σε λαδωμένες φόρμες. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 15’ σε ζεστό μέρος. Αφού ψεκάσουμε τη φόρμες με νερό, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200’C για 45΄. Κλείνουμε τη θέρμανση και βγάζουμε το ψωμάκι μετά από 10’.

No comments:

Post a Comment