Sunday, May 7, 2017

Pies from Sfakia (cretan area) - Σφακιανες Πίτες



Cretan cuisine is considered, not only because of my cretan origin, that it belongs to the best ones! I tried to make the Sfakian pie (sfakiani pita) because we like it and we prefer it when we go to Crete. If there is someone from Crete and he/she is willing to give us his/her advice/tips about this recipe he/she is welcome!!
  • ½ kg flour for all uses
  • 1 shot of cretan raki (distilled drink of Crete)
  • 1 glass of water (approx 250 ml)
  • A pinch of salt
  • 3 tbs olive oil
  • 500 gr "Xinomyzithra" (cretan cheese) or other soft cheese
  • Honey 
In a bowl combine the flour, the salt, the olive oil, water and raki and knead until you have soft dough.

Cover with a towel or wrap with a membrane and leave it for about an hour to rest.

Divide into 9-10 pieces and make small balls. 
Put a ball of dough in your palm and on the bottom, put a spoonful of cheese and turn it over as to cover the cheese.

On floured surface, flatten them by using a rolling pin giving a round, thin shape. 

Place them on top of each other by inserting non-stick paper. At this stage you can keep them in the freezer.

In a non-stick pan, bake in medium heat until you see it puke a little and get color by turning it on both sides.

Serve hot, drizzled with honey!!


Σφακιανές Πίτες


Η κρητική κουζίνα είναι παραδεκτό, όχι μόνο γιατί κρατάει η σκούφια μας απο κει, πως ανήκει στις καλύτερες! Προσπάθησα να φτιάξω τη σφακιανή πίτα γιατί μας αρέσει πολύ και την προτιμούμε όταν πάμε Κρήτη. Αν υπάρχει κρητικιά/κρητικός να μας δώσει τα "φώτα" της/του και περισσότερες συμβουλές/οδηγίες καλοδεχούμενη/ος!!
  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 σφηνάκι ρακή
  • 1 ποτήρι νερό (περίπου 250 ml)
  • Λίγο αλάτι
  • 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. ξινομυζήθρα ή άλλο μαλακό τυρί
  • Μέλι για το σερβίρισμα
Βάζεις σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το νερό και τη ρακή. Ζυμώνεις μέχρι να έχεις μία εύπλαστη ζύμη.

Σκεπάζεις με πετσέτα ή τυλίγεις με μεμβράνη και την αφήνεις για μία ώρα περίπου να ξεκουραστεί.


Κόβεις τη ζύμη σε 9-10 κομμάτια και σχηματίζεις μπαλάκια. 
Βάζεις στην παλάμη σου ένα μπαλάκι ζύμης και πατώντας το κάτω μέρος βάζεις μια μεγάλη κουταλιά τυρί και το ξανακλείνεις.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγεις μικρά και λεπτά φύλλα.

Τα τοποθετείς το ένα πάνω στο άλλο βάζοντας ενδιάμεσα αντικολητικό χαρτί. Σε αυτό το στάδιο μπορείς να τα φυλάξεις στην κατάψυξη.

Σε αντικολητικό τηγάνι ψήνεις σε μέτρια φωτιά μέχρι να δεις να φουσκώνει λίγο και να παίρνει χρώμα γυρνώντας τες και από τις δύο πλευρές.

Σερβίρονται ζεστές με μέλι!!

No comments:

Post a Comment