Wednesday, August 2, 2017

Imam Baildi


Lovely summer food!! Yes, I was also one of the children who, with disgust, turned her head from the opposite side when she met eggplant. Now of course I have reconsidered and I have also persuaded my children to adopt it in their diet. It is low in calories, rich in fiber and nutrients. If you are in favour of eggplant you are doing well, if not and you are "against" it, maybe you should give it a second chance, especially now that is in its best season!!

If you think it is bitter in taste, put the eggplant in water with salt for at least half an hour. I do not do it because I really do not find a bitter taste by cooking it without the previous preliminary process.
  • 4 eggplants (from our garden!)
  • 2 large onions, cut into slices
  • 6 cloves of garlic, chopped
  • 4 large tomatoes, cut into cubes
  • 1 bunch of parsley
  • Salt, Pepper
  • A few drops of tabasco (optional)
  • 4 tbs olive oil

Take off the stem ends and cut in half lengthwise the eggplants. Score the flesh side, grease them lightly with olive oil and bake them in the oven until they are softened.

Lay the eggplant halves in a baking dish. In another pan, sauté the onions in olive oil and then add the remaining ingredients. Cook until the sauce thickens. When it's ready, put the vegetable mixture into each eggplant΄s cavity. Bake in preheated oven at 180ο C for 40-45΄.

Enjoy this summer dish!!!


Ιμαμ Μπαϊλντί

Υπέροχο καλοκαιρινό φαγητό!! Ναι, ήμουν κι εγώ ένα από τα παιδιά που με αποστροφή γύρναγε το κεφάλι από την αντίθετη πλευρά όταν συναντούσε μελιτζάνα. Τώρα βέβαια έχω αναθεωρήσει και έχω πείσει και τα παιδιά μου να την υιοθετήσουν στη διατροφή τους. Είναι χαμηλή σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Αν ανήκεις στο φιλικό της περιβάλλον καλά κάνεις, αν όχι και βρίσκεσαι «απέναντί» της ίσως θα έπρεπε να της δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία, ειδικά τώρα που είναι η εποχή της!! 

Αν πιστεύεις πως πικρίζουν, βάζεις τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι για τουλάχιστον μισή ώρα. Εγώ δεν το κάνω γιατί πραγματικά δεν βρίσκω πικρή γεύση μαγειρεύοντάς την χωρίς την προηγούμενη προκαταρκτική διαδικασία.
  • 4 μελιτζάνες φλάσκες (από τον κήπο μας!)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φετούλες
  • 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 4 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λϊγες σταγόνες ταμπάσκο (προεραιτικά)
  • 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
Αφαίρεσε τα κοτσάνια και κόψε κάθετα στη μέση τις μελιτζάνες. Χάραξε και λάδωσέ τες ελαφρά. Ψήνεις στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και τις βάζεις σε ταψί.

Σε ένα άλλο σκεύος σωτάρεις τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο και μετά προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά και βράζεις μέχρι να δέσει η σάλτσα. Όταν είναι έτοιμη τη ρίχνεις πάνω στις μελιτζάνες και ψήνεις στους 180ο C σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40-45΄.

Καλή όρεξη!!!

No comments:

Post a Comment