Wednesday, April 8, 2020

"Hortopita" - Greek Greens Pie with Feta Cheese and homemade phyllo dough




      For the dough 
  • 700 gr. flour for all uses 
  • 3 tbs olive oil 
  • 2 tbs vinegar 
  • A little salt 
  • 300 ml lukewarm water (approximately) 
  • Extra flour 

Sift the flour with the salt into a bowl and make a well in the middle. Add the olive oil and then the vinegar. Continue adding the water gradually (as needed). You’re looking for a soft and not sticky dough. Keep on kneading. 

Leave the dough covered for about 1 hour to rest while making the filling. 

For the filling 
  • 1 kg of spinach, defrosted ( if frozen is available and liquid squeezed out) 
  • 2 leeks, cut into slices 
  • 3 spring onions, finely chopped 
  • 1 bunch of wild chervil (called myronia) 
  • 1 bunch of mediterranean hartwort (kafkalithres) 
  • 1/2 bunch of dill, finely chopped 
  • 300 gr. crumbled feta cheese 
  • 1 egg 
  • Salt, pepper
  • Extra olive oil (for the filo sheets oiling)
Divide the dough into 6 equal balls (keep them covered with a damp towel to prevent drying). On a floured surface open the "phillo" sheets as to be thin using a rolling pin. 



In an oiled pan, put the first 3 sheets of philo, oiling each of them and then add the filling, spreading evenly. Repeat the layering process by adding the other three ones oiling each of them again. Be sure you turn the edges of the philo sheets inwards. 

Carve the pie with the help of a knife and sprinkle with olive oil the surface. 


Bake in a preheated oven at 180o C for about 1 hour.




Enjoy your pie!!




Χορτόπιτα με τυρί φέτα και σπιτικό φύλλο

Για τη ζύμη
  • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σουπ. ξύδι
  • Λίγο αλάτι
  • 300 ml νερό χλιαρό (περίπου)
  • Αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Σε μία λεκάνη κοσκινίζεις το αλεύρι και προσθέτεις το αλάτι. Ανοίγεις στο κέντρο μία λακκουβίτσα και προσθέτεις το ελαιόλαδο και μετά το ξύδι.

Συνεχίζεις προσθέτοντας σταδιακά το νερό (τόσο όσο χρειαστεί) μέχρι το ζυμάρι να γίνει μαλακό και να μην κολλάει στα χέρια και συνεχίζεις να ζυμώνεις. 

Αφήνεις τη ζύμη σκεπασμένη για περίπου 1 ώρα. Όση ώρα η ζύμη «ξεκουράζεται» φτιάχνεις τη γέμιση.

Για τη γέμιση
  • 1 κιλό σπανάκι (το έχεις ξεπαγώσει αν είναι κατεψυγμένο και το έχεις στραγγίσει από υγρά) 
  • 2 πράσσα, κομμένα σε ροδέλλες
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
  • 1 αβγό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 3 κουτ. ελαιόλαδο καθώς και ακόμη μία μικρή ποσότητα για το άλλειμα των φύλλων
Εγώ είχα κατεψυγμένο σπανάκι αν έχεις φρέσκο, το καθαρίζεις, το πλένεις και το βάζεις σε σουρωτήρι με λίγο αλάτι να φύγουν τα υγρά. Μετά προσθέτεις τα υπόλοιπα χορταρικά, το αβγό χτυπημένο, αλάτι, πιπέρι, και τη φέτα. 

Χωρίζεις το ζυμάρι σε 6 ίσα μέρη, 6 μπάλες που τις σκεπάζεις με μία νωπή πετσέτα για να μην ξεραθούν. Ξεκινάς να ανοίγεις σε μία αλευρωμένη επιφάνεια τα φύλλα και προσπαθείς να είναι λεπτά με τη βοήθεια ενός πλάστη.



Σε ένα λαδωμένο ταψί απλώνεις τα φύλλα βάζοντας τα τρία πρώτα και λαδώνοντας το καθένα από αυτά.

Στη συνέχεια προσθέτεις τη γέμιση ομοιόμορφα και συνεχίζεις με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή προσθέτεις τα άλλα 3 φύλλα, λαδώνοντας το καθένα και γυρίζοντας τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα.

Χαράζεις την πίτα με ένα μαχαίρι και λαδώνεις την επιφάνεια.


Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C για περίπου 1 ώρα.



Καλή όρεξη!!

No comments:

Post a Comment