Sunday, April 17, 2016

"Soutzoukakia" with rice (oblong small burgers with rice)


  • 1 Kg minced beef or mixed with pork
  • 1 egg
  • 1 cup breadcrumbs or rusk
  • 2 tbs vinegar
  • 3 cloves garlic, crushed
  • cumin, cinnamon
  • 2 tbs olive oil
  • Salt Pepper

For the sauce:
  • 1 onion, finely chopped
  • 2 cloves garlic, crushed
  • cumin
  • ½ cup olive oil
  • ½ cup red wine
  • 500 gr. tomato juice
  • Salt Pepper
In a bowl, knead the minced beef together with the rest ingredients, until well mixed. Cover the bowl with cling film and leave it in the refrigerator for about 30΄. Shape meatballs (oblong small burgers) by soaking your hands in wine.

Pour the meatballs onto baking tray which is covered with nonstick paper and bake in a preheated oven at 180 ° C till golden brown (about 30΄).
In a saucepan saute onion and garlic in olive oil, then add wine, tomato juice, 1 cup water, spices, salt and pepper (the amount you wish). When sauce thickens, then add the meatballs and cook for about 10΄.
Serve with rice, by following package directions.

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό
  • 1 αβγό
  • 1 κούπα φρυγανιά τριμμένη ή κρίθινο παξιμάδι
  • 2 κουτ. σουπ. ξύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • κύμινο, κανέλα
  • 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα:
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • κύμινο
  • ½ φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
  • ½ φλ. τσαγ. κόκκινο κρασί
  • 500 γρ. χυμό ντομάτας
  • Αλάτι, πιπέρι

Σε ένα μπολ ζυμώνεις όλα τα υλικά μαζί με τον κιμά μέχρι να ενοποιηθούν. Σκεπάζεις το μπολ με μεμβράνη και το αφήνεις στο ψυγείο για περίπου 30΄. Πλάθεις τα σουτζουκάκια (μακρόστενα μικρά μπιφτεκάκια) μουσκεύοντας τα χέρια σου σε κρασί.

Βάζεις τα σουτζουκάκια πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε ρηχό ταψί και ψήνεις στους 180ο C σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν (περίπου 30΄).

Σε μία κατσαρόλα σωτάρεις στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο, προσθέτεις το κρασί, το χυμό ντομάτας, 1 ποτήρι νερό, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι (στην ποσότητα που επιθυμείς).  Όταν δέσει η σάλτσα βάζεις τα σουτζουκάκια και βράζεις για περίπου 10΄.

Σερβίρεις με ρύζι ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.

No comments:

Post a Comment