Friday, July 12, 2019

Octopus with sort pasta in tomato sauce



Octopus with sort pasta combines protein with starch. It is a traditional Greek recipe. Add this food with salad and you can form a healthy and complete meal. 
  • 1 octopus about 1 kg, cleaned
  • 4 tbs olive oil
  • 1 large onion,finely chopped
  • 2 garlic cloves peeled and minced
  • 1 bay leaf
  • 1 cup tomatoes, grated
  • 1 tbs tomato paste
  • 1,5 lt hot water
  • 500 gr.sort pasta
  • Salt,pepper
  • Some vinegar
  • 1 pinch of ground cinnamon
  • 1 pinch of ground allspice
Place the octopus in a pot and boil with just a bit of water by adding some vinegar. Cook till is soft and squashy for about 30-40΄. Remove it from pot on to a tray and let it cool. Then cut the octopus into nugget size pieces. 

In a wide pot sauté the onion by adding the olive oil and garlic and stir in low heat. 

Then place the octopus pieces, the bay leaf, the tomato paste and stir again. Add the grated tomatoes. Sprinkle with pepper, cinnamon and allspice. Then add the hot water and the sort pasta together with salt. Boil for 12΄more. When ready, be mindful that there is enough liquid so to make sure that pasta do not stick together. 





Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Ένα νοστιμότατο, παραδοσιακό και θρεπτικό φαγητό αφου συνδυάζει την πρωτείνη και τον υδατάνθρακα. Μαζί με μία σαλάτα είναι ένα ολοκληρωμένο γεύμα.
  • 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό, καθαρισμένο
  • 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη ντομάτα
  • 1 κουτ. σουπ. πελτέ
  • 1,5 λίτρο ζεστό νερό
  • 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
  • Αλάτι πιπέρι
  • Λίγο ξύδι
  • Κανέλα και μπαχάρι τριμμένο
Βάζεις το χταπόδι σε μια κατσαρόλα και βράζεις σε λίγη ποσότητα νερού προσθέτοντας λίγο ξύδι. Μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσει για περίπου 30-40΄. Το βγάζεις απο την κατσαρόλα σε ένα δίσκο και το αφήνεις να κρυώσει. Κόβεις το χταπόδι σε μικρά κομμάτια. 

Σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα σοτάρεις στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο κι ανακατεύεις σε χαμηλή φωτιά. 

Στη συνέχεια βάζεις τα κομμάτια απο το χταπόδι, το φύλλο δάφνης, την πάστα ντομάτας και ανακατεύεις. Προσθέτεις και τις τριμμένες ντομάτες το πιπέρι, την κανέλα, το μπαχάρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Συνεχίζεις βάζοντας το βραστό νερό, τα μακαρόνια και το αλάτι . Μαγειρεύεις για ακόμη 12΄ περίπου και είναι έτοιμο. Πρόσεξε, θα πρέπει να υπάρχουν αρκετά υγρά για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά!

Καλή όρεξη!!

No comments:

Post a Comment