Tuesday, November 15, 2016

Snacks with apple


 Apples are fruits with high nutritional value. They are rich in nutrients as they provide substantial amounts of vitamins, minerals, fiber and antioxidants that contribute to the smooth functioning of our body. Let΄s take advantage of this fruit!
Αdjust the amounts of ingredients depending on your needs.


Baked apples


  • 3 apples
  • 6 tsp brown sugar
  • Chopped walnuts
  • Cinnamon, grated
  • Ginger or nutmeg, grated

Peel the apples and remove the central part with the seeds. Cut apples vertically into two pieces and place them in a baking pan. Sprinkle the chopped apples with brown sugar, chopped nuts and spices.
Pour in the baking pan 1 cup of water and cover with foil. Bake the apples at 180oC for about 45΄. Uncover apples and bake for 15΄more. The apples have to be very soft.


Toast with apple


  • 2 slices wholemeal bread
  • Very thin apple slices
  • 1 tsp soft vegetable margarine
  • Cinnamon
  • 1 tsp honey

Spread the soft margarine on the wholemeal slice of bread and then add the slices of apple. Sprinkle with cinnamon. Add the honey, the other bread slice and bake the toast!


Green apple with peanut butter and cinnamon


Put peanut butter on round apple slices and sprinkle with cinnamon. If you want more sweet taste you can add honey.


Low fat yogurt with apple and biscuit


  • Greek yogurt 2%
  • apple, cut into small cubes
  • Crushed biscuit with stevia
  • 1 tsp honey
  • Cinnamon or nutmeg


Soft texture greek cheese Anthotyro or Cottage cheese with apple, flax seed or sunflower seeds and cinnamon


Apple and almonds



Σνακ με μήλο 


Τα μήλα είναι φρούτα με μεγάλη θρεπτική αξία. Παρέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων , φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών που συμβάλλουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ας τα εκμεταλλευτούμε λοιπόν!

Προσαρμόστε τις ποσότητες ανάλογα με τις ανάγκες σας.


Ψητά μήλα


  • 3 μήλα
  • 6 κουτ. γλ. μαύρη ζάχαρη
  • Καρύδια ψιλοκομμένα
  • Κανέλα
  • Τζίντζερ ή μοσχοκάρυδο

Καθαρίζεις τα μήλα από το φλούδι και το κεντρικό κομμάτι με τα κουκούτσια. Κόβεις τα μήλα στα δύο, κάθετα και τα τοποθετείς σε πυρέξ. Πασπαλίζεις τα κομμένα μήλα με τη μαύρη ζάχαρη, τα ψιλοκομμένα καρύδια και τα μπαχαρικά.

Βάζεις στο πυρέξ 1 φλιτζάνι νερό και σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο. Ψήνεις στους 180οC για περίπου 45 ΄. Ξεσκεπάζεις τα μήλα και ψήνεις για άλλα 15΄μέχρι να γίνουν πολύ μαλακά.


Τοστ με μήλο


  • 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης
  • Πολύ λεπτές φέτες μήλου
  • 1 κουτ. γλ. φυτική μαργαρίνη
  • Κανέλα
  • 1 κουτ. γλ. μέλι

Αλείφεις τη μαργαρίνη σε μία φέτα ψωμί και βάζεις τις φέτες του μήλου πασπαλίζοντας με κανέλα. Προσθέτεις το μέλι και τη δεύτερη φέτα ψωμιού και ψήνεις το τοστ.


Πράσινο μήλο με φυστικοβούτυρο και κανέλα

Βάζεις φυστικοβούτυρο σε στρογγυλές φέτες μήλου και προσθέτεις κανέλα. Αν θέλεις πιο γλυκιά γεύση μπορείς να προσθέσεις και μέλι.


Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, μήλο και μπισκοτο


  • Γιαούρτι 2%
  • μήλο κομμένο σε κυβάκια
  • Θρυμματισμένο μπισκότο με στέβια
  • 1 κουτ. γλ. μέλι
  • Κανέλα η μοσχοκάρυδο


Ανθότυρο ή τυρί κότατζ με μήλο, λιναρόσπορο ή ηλιόσπορους και κανέλλα



Μήλο και αμύγδαλα




No comments:

Post a Comment