Monday, April 11, 2016

Salad with lentils - Σαλάτα με φακές


  • 1 cup lentils
  • 1 carrot, grated
  • 8 cherry tomatoes cut in half
  • 1/2 bunch parsley
  • 1 red pepper from Florina
  • 1 tbs dried or fresh basil
  • 2 spring onions, finely chopped
  • Salt Pepper
  • 1 bay leaf

Sauce ingredients:

  • 2 tbs olive oil
  • 1 tbs balsamico
  • 1 clove garlic, crushed
  • 1 tsp honey
  • 6-8 tsp. lemon juice (as much as you think it suits your taste, the amount is indicative)
  • Zest of 1 small lemon

Put lentils in a colander and rinse with water. Then boil in a pot for about 5΄. Strain and and put them back into the pot along with 1 bay leaf. Let them boil for about half an hour until lentils are tender. Towards the end add salt and pepper. Drain them.

In a bowl put the lentils, the vegetables and drizzle with the sauce that you have prepared by mixing thoroughly in the shaker all its materials.

Why lentils?

Because they contain complex carbohydrates and fiber, that prevent the sudden increase in blood glucose levels.
Because their combination with rice or bread, offer high biological value protein.
Because lentils contain iron which is not easily absorbed by the body but with the help of vitamin C its absorption can be increased. Therefore, it is better to combine with peppers, tomato or lemon juice. Better to avoid the combination with cheese, because calcium does not help in the absorption of iron. Certainly, in healthy people who eat a variety of foods, such combination is not so alarming.


ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ

  • 1 φλ. τσαγ. φακές
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 8 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης
  • 1 κουτ. σουπ. ξερό βασιλικό ή φρέσκο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • Αλάτι , πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης

Για τη σως:

  • 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σουπ. balsamico
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 1 κουτ. γλ. μέλι
  • 6-8 κουτ. σουπ. χυμό λεμονιού (όσο εσύ νομίζεις πως σου ταιριάζει στη γεύση, η ποσότητα είναι ενδεικτική)
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Πλένεις τις φακές και τις βάζεις σε κατσαρόλα να βράσουν για περίπου 5΄. Τις σουρώνεις και τις ξαναβάζεις στην κατσαρόλα μαζί με 1 φύλλο δάφνης να βράσουν για περίπου μισή ώρα μέχρι οι φακές να μαλακώσουν. Προς το τέλος αλατοπιπερώνεις. Τις στραγγίζεις.

Σε ένα μπολ βάζεις τις φακές μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά και περιχύνεις με τη σως που έχεις ετοιμάσει ανακατεύοντας πολύ καλά σε σέϊκερ τα υλικά της.

Γιατί να προτιμήσεις φακές;

Γιατί περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες ώστε εμποδίζουν την απότομη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου.
Γιατί αν τις συνδυάσεις με ρύζι ή ψωμί έχεις πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Γιατί περιέχουν σίδηρο ο οποίος βέβαια δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό, όμως με τη βοήθεια της βιταμίνης C μπορείς να αυξήσεις την απορρόφησή του. Γι΄αυτό προτίμησε να τις συνδυάσεις με πιπεριές, ντομάτα ή χυμό λεμονιού. Καλύτερα να αποφύγεις το συνδυασμό με το τυρί γιατί το ασβέστιο δεν βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Βέβαια στα υγιή άτομα που καταναλώνουν ποικιλία τροφίμων αυτός ο συνδυασμός δεν είναι και τόσο ανησυχητικός.

No comments:

Post a Comment