Sunday, March 13, 2016

Octopus in red wine sauce

  • 1.5 kg cleaned octopus
  • 1 large onion, chopped
  • 3 cloves garlic, finely chopped
  • 500 g. tomato juice
  • ½ cup vinegar
  • 1 cup red wine
  • ½ cup olive oil
  • 1 bay leaf
  • 1 tsp. allspice
  • Salt, pepper

Boil the octopus in water with vinegar for about 30 to 40 minutes in low heating until tender. Drain and let it cool. Chop into pieces. Saute onion in olive oil with garlic and add the octopus. Springle with salt, pepper, allspice and put the bay leaf too. Add the wine and then the tomato juice. Add 1 cup water and simmer until sauce thickens.

Thank you for following me!


Χταπόδι κρασάτο
  • 1,5 κιλό καθαρισμένο χταπόδι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 500 γρ. χυμό ντομάτας
  • ½ φλ. τσαγ. ξύδι
  • 1 φλιτζ. τσαγ. κόκκινο κρασί
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουτ. σουπ. μπαχάρι
  • Αλάτι, πιπέρι

Βράζεις το χταπόδι σε νερό με ξύδι για περίπου 30- 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζεις και το αφήνεις να κρυώσει. Το κόβεις σε κομμάτια. Σωτάρεις στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο και προσθέτεις το χταπόδι. Καρικεύεις με αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι και βάζεις και το φύλλο δάφνης. Προσθέτεις το κρασί και αφού το απορροφήσει συνεχίζεις με το χυμό ντομάτας. Προσθέτεις 1 κούπα νερό και σιγοβράζεις μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σε περιμένω και στις επόμενες συνταγές μου!

No comments:

Post a Comment