Saturday, January 2, 2016

Melomakarona-Μελομακάρονα

Christmas, besides its purely religious content, it is also associated with smells and flavors. One of them is "melomakarona", our greek traditional christmas sweet.
Ingredients                                                              Syrup
  • 850 gr. flour for all uses                                             350 gr. sugar
  • 50 gr. baking powder                                                 350 gr. honey
  • 450 gr. olive oil                                                          350 gr. water
  • 170 gr. fresh orange juice                                           orange peel
  • 1 tsp baking soda
  • 200 gr. sugar
  • 1 tsp ground clove
  • 3 tsp ground cinnamon
  • grated rind of 2 oranges
  • 50 gr. brandy
Sift flour and baking powder in a bowl. Combine olive oil, brandy, sugar, grated rind of orange, ground cinnamon and clove.

Dissolve baking soda in the orange juice and put it in the mixture. Then add flour and mix gently. The dough should be soft.
So it is time to conjure up the cookies by taking dough in small sizes.
Ιn a baking pan put greaseproof paper and place the "melomakarona". 
Design rows on the surface by using a fork.
Bake for about 15-20 minutes in a prehated oven at 160ºC till browned.
Let them cool completely.
As for the syrup, combine all ingredients in a saucepan and boil for about 5 minutes.
Place the melomakarona (when cool) in a deep baking pan and with the help of a scoop pour the syrup just for some seconds.
Place melomakarona on a serving plate. 
Garnish with chopped walnuts.



ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ


Συστατικά
  • 850 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 450 γρ. ελαιόλαδο
  • 170 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 3 κουτ.  γλ. κανέλα
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 50 γρ. κονιάκ
Σιρόπι
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 350 γρ. μέλι
  • 350 γρ. νερό
  • φλούδα πορτοκαλιού
Koσκινίζεις το  αλεύρι και το baking powder σε ένα μπολ. Aναμιγνύεις  το ελαιόλαδο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, το  ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο.

Διαλύεις  τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτεις  στο μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνεις  το αλεύρι και ανακατεύεις  απαλά. Η ζύμη πρέπει να είναι  μαλακή.

Παίρνεις μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθεις μελομακάρονα τα οποία βάζεις σε ταψί που έχεις στρώσει λαδόκολλα.

Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι πιέζεις στις άκρες να σχηματιστούν σχέδια.

Ψήνεις  για περίπου 15-20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC μέχρι να ροδίσουν.
Τα αφήνεις  να κρυώσουν  εντελώς.

Για το σιρόπι, βάζεις όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα να βράσουν για περίπου 5 λεπτά.
Τοποθετείς  τα κρύα μελομακάρονα σε ένα βαθύ ταψί και με τη βοήθεια μιας κουτάλας ρίχνεις το σιρόπι. Τα αφήνεις για λίγα δευτερόλεπτα.

Βάζεις τα μελομακάρονα σε μία πιατέλα.


Γαρνίρεις  με ψιλοκομμένα καρύδια.

No comments:

Post a Comment