Sunday, September 20, 2020

Homemade bread by Mr. Dimitris Kyriazopoulos (Nikea, Pireous region)

 

Ingredients:

  • 1 cup lukewarm water
  • add the yeast (1 cube)
  • 1 tsb honey or tsb sugar
  • 2-3 tbs flour
Whisk the above ingredients to combine. Cover it with plastic wrap and leave to rest for about 10-15 min, till the yeast activates. The mixture will rise. 

In a larger bowl, pour:
  • a quantity of flour
  • 1 tsb salt
  • 1 tbs olive oil
  • 1 tbs vinegar
Pour in the yeast mixture. Mix with a spoon and add flour until it does not stick to hands .... the total amount of flour is about half a kilo. 

Cover the bowl with a wet towel and let the mixture rise. 

After about 40 minutes, knead the mixture again and regularly turning it over. 

Once more, leave the dough rise for about an hour. 

Bake at 220 o C for about 40 minutes. 

Enjoy your bread!!!

Τhank you for sharing your bread recipe with us!!!



Συνταγή για ψωμί απο τον κ. Δημήτρη Κυριαζόπουλο

(Νίκαια, Πειραιάς)

Σας ευχαριστούμε πολύ!!!

Υλικά:

  • 1 κούπα τσαγ. χλιαρό νερό.
  • ρίχνουμε τη μαγιά (1 κύβο)
  • 1 κ.γλ.μέλι ή ζάχαρη
  • 2-3 κουταλιές αλεύρι
Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα για 10-15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. 

Θα φουσκώσει το μείγμα αυτό. 

Σ΄ ένα μπωλ μεγαλύτερο ρίχνουμε:
  • μία ποσότητα αλεύρι
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σουπ. ξίδι
Ρίχνουμε μέσα το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε με κουτάλι προσθέτοντας αλεύρι μέχρι να μη κολλάει στα χέρια.... το ολικό αλεύρι είναι περίπου μισό κιλό 

Σκεπάζουμε τη λεκάνη με νωπή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει το μείγμα. 

Μετά από 40 λεπτά περίπου ξαναζυμώνουμε το μείγμα και κάνουμε διπλώματα. 

Και πάλι θα αφήσουμε μία ώρα περίπου να σηκωθεί ή ζύμη. 

Ψήνουμε στους 220 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω..... για 40 λεπτά.

Έτοιμο!!


No comments:

Post a Comment