Sunday, July 9, 2017

Potato and Zucchini pie ("Boureki")


Potato and Zucchini pie without pastry sheet
  • 500 gr. potatoes cleaned and cut into very thin slices
  • 400 gr. zucchini cleaned and cut into very thin slices
  • 3 tomatoes cut into slices
  • 300 gr. "Xinomyzithra" (greek cheese from Crete)
  • 1 bunch of mint
  • Salt, pepper, some olive oil
  • Milk based gruel
  • 1 cup low fat milk 
  • 3 tbs flour for all uses
  • 4 tbs olive oil
In an oiled baking pan place the potatoes in a layer. Then put the tomato, salt, pepper and sprinkle with olive oil. Continue with a layer of zucchini. After mixing the cheese with the mint, pour the zucchini and finish with a layer of tomatoes.

Prepare the milk based gruel by stirring all ingredients very well. Pour the mixture and bake in 200o C in preheated oven for about 60-75 minutes.

Leave it to cool and cut into portions.




Μπουρέκι με πατάτες και κολοκύθια χωρίς φύλλο
  • 500 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 400 γρ. κολοκύθια καθαρισμένα και κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
  • 3 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 300 γρ. ξινομυζήθρα
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • Αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο 
Για το χυλό
  • 1 φλ. τσαγ. γάλα χαμηλών λιπαρών
  • 3 κουτ. σουπ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
Σε λαδωμένο πυρέξ και τοποθετείς τις πατάτες σε στρώση. Στη συνέχεια βάζεις τη ντομάτα, αλατοπιπερώνεις και ραντίζεις με ελαιόλαδο. Συνεχίζεις με στρώση από κολοκυθάκια. Αφού ανακατέψεις το τυρί με το δυόσμο περιχύνεις τα κολοκυθάκια και τελειώνεις τοποθετώντας μία στρώση από ντομάτες. 

Ετοιμάζεις το χυλό ανακατεύοντας πολύ καλά. Τον ρίχνεις πάνω στο μίγμα και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200o C για περίπου 60-75΄. 

Το αφήνεις να κρυώσει και το κόβεις σε μερίδες.

Καλή όρεξη!!


No comments:

Post a Comment