Thanks again the dear friend, who wants to be anonymous, for sending us once more her delicious recipes!!
- 1 kg lean pork meat with or without bones, cut into cubes
- 1-2 cups dry red wine
- 3-4 tbs coriander seeds, coarsely ground
- salt and pepper
- 2-3 cinnamon sticks
- 2-3 bay leaves
- Cyprus allspice
- Olive oil
- lemon juice and lemon pieces
1. Marinate the meat with wine and spices, preferably the night before.
2. Remove meat and keep the marinade for later.
3. Sauté the meat cubes until golden brown. If needed, add more olive oil.
4. Remove the oil residue from the pot and put back the meat with the marinade and cold water as to cover the meat.
5. Close the lid and cook over low heat until the meat is tender. Finally, add the lemon. It is served with fries which are cooked in the same way.
Potatoes "antinaktes" (Cypriot Traditional Food)
Ingredients
- 1 kg small potatoes with the peel, well washed
- 1 cup dry red wine
- 3-4 tbs coriander seeds, coarsely ground
- Cyprus allspice
- Salt
- Οlive oil
- Lemon juice and lemon pieces
Break the potatoes with a stone, so to make a slit or simply scribe in the middle (Large in size potatoes are shredded). Add salt.
Fry in olive oil over medium heat. When softened, increase the heat and continue to fry the potatoes until crispy.
Remove the potatoes with a slotted spoon, throw the olive oil, put the pot on the fire and add once again the potatoes. Pour coriander, allspice, lemon, and cook for about a minute. Add the wine, cover the pan with a lid and "antinassoume" the potatoes (vigorously shake the pan to be mixed).
Fry in olive oil over medium heat. When softened, increase the heat and continue to fry the potatoes until crispy.
Remove the potatoes with a slotted spoon, throw the olive oil, put the pot on the fire and add once again the potatoes. Pour coriander, allspice, lemon, and cook for about a minute. Add the wine, cover the pan with a lid and "antinassoume" the potatoes (vigorously shake the pan to be mixed).
Lettuce, tomato, cucumber, onion, cretan rusks, feta cheese
Dressing: 1 tbs mustard, oregano, Cyprus allspice, salt, vinegar, olive oil, lemon.
Eυχαριστούμε για άλλη μία φορά τη φίλη που θέλει να μείνει ανώνυμη για τις πεντανόστιμες συνταγές της!!
Αφέλια (Κυπριακό Παραδοσιακό Πιάτο)
Υλικά
- 1 kg άπαχο χοιρινό κρέας με ή χωρίς κόκκαλο, τεμαχισμένο σε κύβους
- 1-2 ποτήρια ξηρό κόκκινο κρασί
- 3-4 κουτ. σουπ. χοντραλεσμένοι σπόροι κορίανδρου
- αλάτι και πιπέρι
- 2-3 ξυλάκια κανέλας
- 2-3 φύλλα δάφνης
- Κυπριακό μπαχάρι
- Ελαιόλαδο
- χυμός λεμονιού και κομμάτια λεμονιού
1. Μαρινάρουμε το κρέας με το κρασί και τα μπαχαρικά, κατά προτίμηση από το προηγούμενο βράδυ.
2. Βγάζουμε το κρέας και κρατάμε τη μαρινάδα για αργότερα.
3. Σοτάρουμε τους κύβους του κρέατος μέχρι να ροδίσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο ελαιόλαδο.
4. Αφαιρούμε τα υπολείμματα λαδιού από την κατσαρόλα και ξαναβάζουμε το κρέας με τη μαρινάδα και τόσο κρύο νερό όσο χρειάζεται, έτσι ώστε να σκεπαστεί το κρέας.
5. Κλείνουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Προσθέτουμε στο τέλος το λεμόνι. Συνοδεύεται με πατάτες οι οποίες μαγειρεύονται με τον ίδιο τρόπο.
3. Σοτάρουμε τους κύβους του κρέατος μέχρι να ροδίσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο ελαιόλαδο.
4. Αφαιρούμε τα υπολείμματα λαδιού από την κατσαρόλα και ξαναβάζουμε το κρέας με τη μαρινάδα και τόσο κρύο νερό όσο χρειάζεται, έτσι ώστε να σκεπαστεί το κρέας.
5. Κλείνουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Προσθέτουμε στο τέλος το λεμόνι. Συνοδεύεται με πατάτες οι οποίες μαγειρεύονται με τον ίδιο τρόπο.
Υλικά
- 1 κιλό μικρές πατάτες με τη φλούδα, καλά πλυμένες
- 1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
- 3-4 κουταλιές της σούπας χοντραλεσμένοι σπόροι κορίανδρου
- Κυπριακό μπαχάρι
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
- Χυμός λεμονιού και κομμάτια λεμονιού
Σπάμε τις πατάτες μία-μία με μια πέτρα, ώστε να κάνουν μια σχισμή ή απλά τις χαράσσουμε στο μέσο (Οι μεγάλες σε μέγεθος πατάτες τεμαχίζονται). Τις αλατίζουμε καλά.
Τις τηγανίζουμε σε μία κατσαρόλα, σε ελαιόλαδο που μόλις να τις καλύπτει, σε μέτρια φωτιά. Όταν μαλακώσουν, δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να γίνουν τραγανές.
Τραβάμε τις πατάτες με μια τρυπητή κουτάλα, πετάμε το λάδι, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ξαναρίχνουμε τις πατάτες. Ρίχνουμε τον κορίανδρο, το μπαχάρι, το λεμόνι, και ψήνουμε για περίπου ένα λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και «αντινάσσουμε» τις πατάτες (κουνάμε έντονα την κατσαρόλα για να ανακατευτούν).
Τις τηγανίζουμε σε μία κατσαρόλα, σε ελαιόλαδο που μόλις να τις καλύπτει, σε μέτρια φωτιά. Όταν μαλακώσουν, δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να γίνουν τραγανές.
Τραβάμε τις πατάτες με μια τρυπητή κουτάλα, πετάμε το λάδι, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ξαναρίχνουμε τις πατάτες. Ρίχνουμε τον κορίανδρο, το μπαχάρι, το λεμόνι, και ψήνουμε για περίπου ένα λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και «αντινάσσουμε» τις πατάτες (κουνάμε έντονα την κατσαρόλα για να ανακατευτούν).
Ελληνική Σαλάτα
Μαρούλλι, ντομάτα, αγγουράκι, κρεμμύδι, Κρητικός ντάκος, φέττα
Dressing: 1 κουτ. σουπ. μουστάρδα Ρίγανη, κυπριακό μπαχάρι, αλάτι, ξύδι, ελαιόλαδο, λεμόνι.
No comments:
Post a Comment