Monday, April 4, 2016

"Fava" (Yellow Split Peas)


  • 250 gr yellow split peas
  • 1 medium onion, chopped
  • 2-3 tbs olive oil
  • lemon juice (as you like)
  • Salt, Pepper
Rinse the split peas with water using a strainer. Put them in a pot and cover with sufficient water. As soon as the peas begin to boil, remove the foam that surface on the water with a slotted spoon.

Boil for about 45΄ over low heat and stir till the split peas are mushy. 

Towards the end add salt. Do not cover with the lid because as the split peas boil, they will inflate causing an “accident”.

When it is ready, transfer the mixture in the blender and process until becomes creamy.

Put it back to boil at low temperature for about 5 more minutes.

Remove and serve by pouring olive oil, lemon juice and drizzle with pepper. You can garnish with dry raw or caramelized onions.


Caramelized onions ingredients:

  • 2 medium onions
  • 2 tsp. olive oil
  • ½ tsp. brown sugar
  • 2 tsp. balsamico

Cut the onions into slices and sauté in olive oil over low heat. Cook by stirring constantly. When onions are softened and richly browned, add the balsamico and brown sugar. Mix till combined.

Split peas come from the vetch plant and are part of the legume family. They are good source of carbohydrates and vegetable protein without the presence of "bad" fat. They are also a good source of micronutrients (potassium, phosphorus, magnesium, zinc and iron).

Combine with carbohydrates (i.e. bread or rice) or nuts (peanuts or almonds) as to provide protein of high biological value.

ΦΑΒΑ

  • 250 γρ. φάβα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • Χυμός λεμονιού (όσο θέλεις)
  • Αλάτι, πιπέρι

Ξεπλένεις τη φάβα και τη βάζεις σε κατσαρόλα με νερό τόσο ώστε να την υπερκαλύπτει. Όταν η φάβα αρχίζει να βράζει, αφαιρείς τον αφρό που σχηματίζεται. Θα βράσει για περίπου 45΄ σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας μέχρι να χυλώσει. Προς το τέλος προσθέτεις το αλάτι. Δεν σκεπάζεις την κατσαρόλα γιατί βράζοντας την, η φάβα θα φουσκώσει και θα έχεις «ατύχημα».

Τη βάζεις στο μπλέντερ για να πολτοποιηθεί και μετά την ξαναβάζεις να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 5΄.

Αποσύρεις και σερβίρεις περιχύνοντας ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού ενώ καρυκεύεις με πιπέρι. Μπορείς να γαρνίρεις με ξερό ωμό ή καραμελωμένο κρεμμύδι.


Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
½ κουτ. γλ. μαύρη ζάχαρη
2 κουτ. γλ. balsamico
2 κουτ. γλ. ελαιόλαδο

Κόβεις τα κρεμμύδια σε φέτες και τα σωτάρεις στο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά. Σιγοψήνεις ανακατεύοντας συνεχώς και όταν μαλακώσουν και ροδίσουν ρίχνεις το balsamico και τη μαύρη ζάχαρη. Ανακατεύεις μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.

Η φάβα προέρχεται από το φυτό λαθούρι και ανήκει στα όσπρια. Είναι καλή πηγή υδατανθράκων και φυτικών πρωτεϊνών χωρίς την παρουσία «κακών» λιπαρών. Επίσης αποτελεί πηγή μικροθρεπτικών συστατικών (κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο αλλά και σίδηρο).

Τη συνδυάζεις με αμυλούχες τροφές (π.χ. ψωμί ή ρύζι) ή ξηρούς καρπούς (φιστίκια ή αμύγδαλα) για να έχεις πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

No comments:

Post a Comment