Sunday, March 10, 2019

Orange pie


Anna from "Keratsini" sent us her recipe for a yummy, easy and delicious pie packed with orange flavor !!!! I  highly suggest it and I promise to prepare it very soon !! Thank you Anna !!!!!

Ingredients
  • 1 package of phyllo 
  • 1cup of sunflower oil 
  • 1 cup of sugar 
  • 1 tbs baking powder 
  • 4 eggs 
  • 250 gr of greek yogurt 
  • A pinch of salt 
  • 4 oranges 
For the syrup 
  • 3 cups of water 
  • 1 cup of granulated sugar 
  • 1.5 cups of brown sugar 
  • The zest of an orange 
  • 1 cinnamon stick 

We start by preparing the syrup because it needs to be completely cool. In a pot we mix all the ingredients together and stir well. Once it starts boiling we keep it in the fire for about 15 to 20 minutes. 

We open the phyllo pastry and cut it in stripes. After that, we spread it in a baking tray . We bake it at 100 degrees until it completely dries out. After baking it we turn it in a deep dish (pyrex) 30×25 cm. 

We start making the cream for the orange pie. We mix the eggs and the oil very well. After that, we add the yoghurt ,the baking powder and the salt. We mix well. In the end, we add the zest of 3 oranges and the juice of 4. 

We pour the cream over the phyllo making sure to cover it up and mix well. We bake it at 180 degrees for 35 to 40 minutes. Once we take the orange pie out of the oven we pour the cold syrup in the hot pie and we leave it for about one hour to absorb all the liquid.

It can be served with ice-cream!!!!!!!!

Enjoy!!



H Άννα από το Κερατσίνι μας στέλνει τη συνταγή της για μία υπέροχη πορτοκαλόπιτα!!!! Σε προκαλώ να τη δοκιμάσεις γιατί κάτι μου λέει πως είναι υπέροχη!!! Εγώ το υπόσχομαι πως θα το κάνω πολύ σύντομα!! Ευχαριστούμε Άννα!!!!!

Πορτοκαλόπιτα

Υλικά
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1 ποτήρι ηλιέλαιο(250 ml)
  • 1 ποτήρι ζάχαρη(250 γρ)
  • 1 κουτ. σούπ. baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 αυγά 
  • 250 γρ. γιαούρτι
  • 4 πορτοκαλια
Για το σιρόπι
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1 ποτήρι λευκή ζάχαρη
  • 1.5 ποτήρι καστανή ζάχαρη 
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 στικ κανέλας
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι.

Βάζουμε ζάχαρη, νερό, ξύσμα και στικ κανέλας και τα βράζουμε για 15 με 20΄. 

Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει

Στη συνέχεια ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας , το κόβουμε ροδελες και τα ανακατεύουμε μέχρι να ανοίξουν. Τα απλώνουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στους 100 βαθμούς για 20΄. Ανακατεύουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να ξεραθουν όλα τα φύλλα.

Αφού ψηθούν τα φύλλα τα βάζουμε σε ένα ταψί τετράγωνο κατά προτίμηση, 30×25 και λίγο μικρότερο. 

Ετοιμάζουμε την κρέμα 

Χτυπάμε 4 αυγά μαζί με το λάδι. Ύστερα ρίχνουμε μπέικιν παουντερ, αλάτι, γιαούρτι, και στο τέλος ξύσμα από τρία πορτοκάλια και το χυμό από τέσσερα. Περιχύνουμε το μίγμα στα φύλλα και προσέχουμε να καλύψει όλα τα φύλλα. 

Τέλος, περιχύνουμε το κρύο σιρόπι στη καυτή πορτοκαλόπιτα μέχρι να απορροφηθεί όλο.

Ψήνουμε στους 180 στις αντιστάσεις για 35 με 40΄, να ροδίσει.

Μπορεί να θέλει και λιγότερο ψήσιμο γύρω στα 30΄ ανάλογα με τον φουρνο

Είναι πολύ καλή και με παγωτό καϊμάκι!!


No comments:

Post a Comment