Friday, August 17, 2018

"Oi 3 Mouries" cretan cuisine, Heraklion Crete



Cuisine with Cretan signature is probably considered one the best because it is based on ancient eating habits and local products. Cretan table and its flavors is a way of living in a more general frame of culture characterized by generous offer and hospitality. 

There are no secrets, expensive ingredients or dosage accuracy for this tasty success. There is only one remarkable feature and this is simplicity. Ingredients, such as olive oil, wheat, honey, aromatic greens, legumes, wine and, of course, snails, in the hands of a Cretan woman, when cooking, find their way to tasteful combinations. Such a Cretan woman is Mrs Olympia who wants to share her Cretan recipes which you can easily find in her tavern “Oi 3 Mouries” (The 3 Mulberries). 

Thank you Mrs Olympia!!


In brief, some of her recipes:

Zucchini Blossoms With Rice



Ingredients:

Rice, courgette-grated, tomato-grated, onion-chopped, parsley-chopped, dill-chopped, salt, pepper, oregano, olive-oil.

Fill the zucchini blossoms with the rice stuffing. Then, put them into a pot that has sliced ​​potatoes on its base as to prevent the zucchini blossoms from sticking. Place an inverted plate over the content. Drizzle some olive oil. Add water as to cover them and let simmer over low heat till water is absorbed.

Dried broad beans



Soak the broad beans overnight in water. The next day peel them from their thick outer pod. Blanch the broad beans in boiling water for a few minutes and then remove the first water. Add new water and simmer for about 1 hour. Pour salt and a little lemon juice. Serve with lemon and olive oil. 

Snails with wheat (or groat or chick) – cretan delight



Clean the snails, boil them in water and re-rinse them. Heat a large pan and add the olive oil, onion, tomato, a little tomato paste, salt, pepper and at the end the snails. After 5 minutes, pour 3 glasses of water and 1 glass of wheat. Allow to boil for about 15 '. Enjoy! 

Artichokes with lamb



Put olive-oil in the saucepan then add the lamb, the onion and the salt. Saute them just for a little. Then add some white wine. When the meat is half-baked, you add the artichokes, a little carrot and dill. Meanwhile you can prepare the "avgolemono" (a mixture of egg and lemon which can be fixed by beating eggs and lemon juice with a whisk) in a bowl and add avgolemono back into the pan with the lamb shaking the pot gently so that it is evenly distributed. Let it boil for just a little bit more and it is ready! 

Individual meat pies



Pork pancetta is preferred. Chop it with a knife and marinate with salt, pepper, cumin, vinegar and olive oil. Saute the meat. Make the dough. Make individual meat pies by cutting the dough into pieces and filling them with the pork mixture. Fry the pies and enjoy!!





Κουζίνα με κρητική υπογραφή θεωρείται ίσως από τις καλύτερες γιατί βασίζεται σε πανάρχαιες διατροφικές συνήθειες με βάση ντόπια προϊόντα. Το κρητικό τραπέζι και οι γεύσεις του είναι τρόπος ζωής μέσα στα πλαίσια μιας γενικότερης κουλτούρας προσφοράς και φιλοξενίας. 

Μην ψάχνεις για φοβερά μυστικά, ακριβά υλικά, και ακρίβεια στη δοσολογία. Ένα είναι το χαρακτηριστικό της, η απλότητα. Υλικά όπως το ελαιόλαδο, το στάρι, το μέλι, τα αρωματικά χόρτα, τα όσπρια, το κρασί και φυσικά οι χοχλιοί, στα χέρια μιας κρητικιάς βρίσκουν το δρόμο τους για γευστικούς συνδυασμούς. Ε, μια τέτοια κρητικιά θέλησε να μοιραστεί τα πιάτα του νησιού και της ταβέρνας της. 

Ευχαριστούμε την κυρία Ολυμπία και τις «3 μουριές» στο Ηράκλειο για το κρητικό τραπέζι!!!


Συνοπτικά κάποιες απο τις συνταγές της:

Ντολμαδάκια με ανθούς



Υλικά :

Ρύζι, κολοκύθι τριμμένο, ντομάτα τριμμένη, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μαιντανός δυόσμος άνηθος, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ελαιόλαδο.

Γεμίζεις τους ανθούς με τη γέμιση του ρυζιού. Αραδιάζεις τους γεμισμένους ανθούς σε κατσαρόλα που στη βάση της έχεις στρώσει φέτες πατάτας (για να μην κολλήσουν οι ανθοί ). Τοποθετείς ένα πιάτο πάνω από τα ντολμαδάκια και ρίχνεις νερό τόσο όσο να τα καλύψει. Περιχύνεις με ελαιόλαδο. Μαγειρεύεις σε χαμηλή θερμοκρασία. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν πιεί το νερό και μείνει με το λάδι του. 

Κουκιά ξερά



Μουσκεύεις αποβραδίς τα κουκιά σε νερό. Τα ξεματίζεις την επομένη. Τα βράζεις για λίγο κ πετάς το πρώτο νερό. Προσθέτεις νεο νερό κ σιγοβράζεις για 1 ώρα περίπου. Ρίχνεις αλάτι κ λίγο λεμόνι. Σερβίρεις στο πιάτο με λάδι κ λεμόνι. 

Χοχλιοί με στάρι (ή πλιγούρι ή χόντρο)



Καθαρίζεις τους χοχλιούς, τους βράζεις σε νερό κ τους ξαναπλένεις. Βάζεις σε κατσαρόλα ελαιόλαδο, κρεμμύδι, ντομάτα, λίγο πελτέ, αλάτι, πιπέρι κ τους χοχλιούς. Μετά απο 5' ρίχνεις 3 ποτήρια νερό κ 1 ποτήρι στάρι. Αφήνεις να βράσει κ σε περίπου 15' είναι έτοιμο. 

Αγκινάρες με αρνί




Βάζεις ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, το αρνί, κρεμμύδι και αλάτι. Τσιγαρίζεται λίγο. Σβήνεις με άσπρο κρασί. Όταν μισοψηθεί το κρέας ρίχνεις τις αγκινάρες, λίγο καρότο κ άνηθο. Φτιάχνεις αυγολέμονο κ το ρίχνεις μέσα. Αφήνεις να πάρει μια βράση κ έτοιμο! 

Κρεατοπιτάκια



Πανσέτα χοιρινή. Την ψιλοκόβεις με μαχαίρι κ μαρινάρεις με αλάτι, πιπέρι, κίμινο, ξύδι κ ελαιόλαδο. Τσιγαρίζεις λίγο. Φτιάχνεις ζύμη. Ανοίγεις φύλλο κόβεις κομμάτια, τυλίγεις μέσα το κρέας κ τηγανίζεις.



No comments:

Post a Comment