Saturday, July 20, 2019

Boiled greens ("xorta") Almira



The truth is that I don΄t know how to collect greens (“xorta” in greek) but I love to eat them! There is no Greek Mediterranean cuisine without greens. If you have not already included them in your diet, let yourself to taste them. They contain fiber and they are low in calories. 

The delicacy of this dish is the simplicity of the recipe and the pure taste. All you need : 

Greens – “almyra” is the name of this kind of “xorta” (trim any coarse stems and wash well) 

Boil them in a pot after the water has boiled until softened. 

  • You can combine it with tomato, lemon and olive oil or 
  • chopped garlic, lemon and olive oil. 

I choose the second option !! 

Enjoy!!!!




Χόρτα "Αλμύρα"

Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω να μαζεύω χόρτα αλλά μου αρέσουν πολύ! Δεν νοείται ελληνική μεσογειακή κουζίνα χωρίς χόρτα. Αν δεν τα έχεις ήδη συμπεριλάβει στη διατροφή σου να το κάνεις. Να σου θυμίσω πως περιέχουν φυτικές ίνες και δεν έχουν πολλές θερμίδες.

Η νοστιμιά αυτού του πιάτου κρύβεται στην απλότητα της συνταγής . Το μόνο που θα χρειαστείς είναι :

Χόρτα, Αλμύρα (καθαρισμένα από χοντρά κοτσάνια και πλυμμένα)

Βράζεις τα χόρτα μέσα σε κατσαρόλα αφου το νερό έχει βράσει μέχρι να μαλακώσουν.

Η «Αλμύρα» είναι από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά χόρτα. Μπορείς να τη συνδυάσεις: 

  • με ντομάτα, λεμόνι και ελαιόλαδο ή
  • με ψιλοκομμένο σκόρδο, λεμόνι και ελαιόλαδο.

Εγώ προτίμησα το δεύτερο!!

Καλή όρεξη!!

No comments:

Post a Comment