Monday, February 19, 2018

"Lagana" traditional flat bread




"Lagana" is the traditional Greek flat bread that is served on “Ash Monday”. It is a day that marks the beginning of the Orthodox Lent.

This is a very simple and fast recipe.
  • 800 gr hard bread flour
  • 1 tsp salt
  • 1 tbs sugar
  • 2 tbs olive oil
  • 20 gr fresh yeast
  • 450 ml lukewarm water
  • seesame seeds

In a bowl mix the flour, sugar, salt, oil and the crushed yeast.

Then add the lukewarm water and knead until a dough is formed that does not stick to your hands.

Cover with a towel and let it rise in a warm place for about 30΄ till doubled in size.

Divide the dough in two or if you prefer leave it for one big “lagana”. Then give its oval flat shape and press your fingers across the surface.



Cover it again and leave it for another half hour in a warm place until it rises.

Place the “lagana” on a baking tray covered with non-stick paper. Sprinkle with water and sesame seeds for topping.

In a preheated oven at 180o-200o C cook for about 30 minutes.

Enjoy it!



Eίναι μία πολύ γρήγορη και απλή συνταγή. Δεν έχεις παρά να τη δοκιμάσεις!
  • 800 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
  • 1 κουτ. γλ. αλάτι
  • 1 κουτ. σουπ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. νωπή μαγιά
  • 450 ml χλιαρό νερό
  • Σουσάμι
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις το αλεύρι, τη ζάχαρη,το αλάτι, το λάδι και τη μαγιά θρυμματισμένη.

Στη συνέχεια προσθέτεις το χλιαρό νερό και ζυμώνεις μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια σου.


Καλύπτεις με πετσέτα και την αφήνεις να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 30΄.

Πλάθεις μία μεγάλη λαγάνα ή δύο μικρότερες. Της δίνεις οβάλ σχήμα και όχι πολύ πάχος και πιέζεις με τα δάχτυλα σε όλη την επιφάνεια.

Σκεπάζεις και πάλι και την αφήνεις για άλλη μισή ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.

Bάζεις τη λαγάνα πάνω στο ταψί, αφού το καλύψεις με αντικολλητικό χαρτί, τη ραντίζεις με νερό και σκορπίζεις το σουσάμι.

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200ο ψήνεις για περίπου 30΄.


Καλή Σαρακοστή!!

4 comments:

  1. It's really a nice and useful piece of information. I am glad that you shared this useful info with us.
    Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for your kind comments. Sorry for the delay which is due to technical reasons.

      Delete
  2. Spot on with this write-up, I really believe
    this site needs a great deal more attention. I'll probably
    be returning to see more, thanks for the info!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you very much for your kind words. Sorry for the delay which is due to technical reasons.

      Delete