Wednesday, July 8, 2020

"Gemista" (Rice Stuffed tomatoes and green peppers) by our friend Sofia!



Sofia from Korydallos shares how she creates her delicious recipes !!

One of the family's favorite summer food !! 

For 10 pieces, among them 6 peppers and 4 tomatoes 

Prepare the tomatoes and peppers for stuffing. First, slice off the tops of the veggies and using a spoon, carefully scoop out the tomato flesh. Keep it aside, as you will use it for the filling of "gemista". 

My suggestion is the brown basmati, otherwise mixed with different kind of rice. For each stuffing, depending on their size, we calculate 1 to 1.5 tbs of rice. 

Add the flesh of the grated tomato, the one kept previously, together with zucchini, carrots and 3 chopped fresh onions. 

The basic herbs used are: oregano mint, thyme, parsley (fresh or dry ones). 

½ cup olive oil, ½ cup apple cider vinegar instead of salt. If you prefer salt 1 tbs. 

Spices: curry, cumin, paprika and 1 glass of warm water. 

Stir and spoon the filling inside the empty vegetables. Spread them in the pan and place the potatoes, cut into pieces, in between the vegetables. On top, sprinkle grated tomato and pepper and finally pour a little olive oil and 1 glass of hot water. 

Bake for at least 1 hour at 200o C . 

Good luck !!




"Γεμιστά" της Σοφίας!!!

Η Σοφία απο τον Κορυδαλλό μοιράζεται τις υπέροχες συνταγές της μαζί μας!! 

Από τα πιο αγαπημένα της οικογένειας!! Άκρως καλοκαιρινό φαγητό. 

Για ένα ταψακι 10 περίπου γεμιστών (6 πιπεριές κ 4 ντομάτες). 

Αφού τα ανοίξουμε κ τ αδειάσουμε κρατάμε όλη τη σάρκα απ τις ντομάτες για τη γέμιση. 

Στη γέμιση βάζουμε ρύζι, δική μου πρόταση καστανό basmati, το οποίο κρατάει στο ψήσιμο αλλιώς μπαίνει ακόμα κ μίξη διαφορετικών ρυζιών. Για κάθε γεμιστό αναλόγως το μέγεθός τους, υπολογίζουμε 1 με 1.5 κουτ.της σούπας ρύζι. 

Προσθέτουμε τη σάρκα της ντοματας που κρατήσαμε από πριν, τριμμένη μαζι με κολοκυθάκια, καρότα κ 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα. 

Από μυρωδικά τα βασικά είναι ρίγανη δυόσμος, θυμάρι, μαϊντανός, ξερά ή χλωρά. 

Μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, μισό φλιτζάνι τσαγιού μηλόξυδο στη θέση του αλατιού. Σε περίπτωση που το χρησιμοποιείτε βάλτε μόνο μια κουταλιά της σούπας. 

Από μπαχαρικά κάρυ, κύμινο, πάπρικα κ 1 ποτήρι χλιαρό νερό. 

Ανακατεύουμε κ γεμίζουμε τα λαχανικά μας. Τα στρώνουμε μέσα στο ταψί, κ περιμετρικά βάζω πατάτες κομμένες κυδωνάτες για να ξεροψηθουν. 

Από πάνω τρίβω σε όλο το ταψί ντομάτα με πιπεριά κ περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο κ 1 ποτήρι ζεστό νερό. 

Ψήνουμε ανάλογα το φούρνο μας. Σίγουρα όχι λιγότερο από μια ώρα στους 200 βαθμούς αέρα. 

Καλή επιτυχία!!!

No comments:

Post a Comment