Saturday, July 1, 2017

Lima beans (fasolia gigantes)



Today΄s dish contains a variety of nutrients. Lima beans!!
The presence of fiber creates a feeling of fullness and their low glycemic index helps to regulate blood sugar. I know that among polarizing foods lima beans are included and this is not fair!!
  • 500 gr. lima beans
  • 1 large onion, finely chopped
  • 4 cloves of garlic, finely chopped
  • 4 large tomatoes, finely chopped
  • 2 carrots, cut into rings
  • ½ cup olive oil
  • 1 red pepper from Florina, cut into strips
  • Tabasco drops
  • Salt, pepper, oregano
  • 1 bunch of parsley, finely chopped
Soak the beans by covering them with water from the night before. The next day strain and put them in a pan with cold water. Boil them, after skim, until soften for about 45-60΄.

Strain and put them in a baking pan together with the other ingredients.

Add 1 glass of water and bake for about 30-40΄ in a preheated oven at 200o C until the sauce thickens.

Enjoy them!!


Φασόλια γίγαντες!!

Σήμερα ένα φαγητό με ποικιλία θρεπτικών συστατικών. 
Η παρουσία φυτικών ινών δημιουργεί αίσθημα πληρότητας κάνοντάς σε να νιώθεις χορτάτος/η για πολλή ώρα και ο χαμηλός γλυκαιμικός τους δείκτης συμβάλει στην καλή ρύθμιση του σακχάρου. 
Οι περισσότεροι τα περιφρονούν και δεν τους αξίζει!

  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 4 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • ½ φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
  • 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε λωρίδες
  • Σταγόνες ταμπάσκο
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • 1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο

Μουλιάζεις τα φασόλια σε νερό, τόσο όσο να τα σκεπάζει, από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη ημέρα τα σουρώνεις ,τα βάζεις σε κατσαρόλα με κρύο νερό και τα βράζεις, αφού τα ξαφρίσεις, μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 45΄-60΄.

Τα σουρώνεις και τα βάζεις σε ταψί μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Προσθετεις 1 ποτήρι νερό και ψήνεις για περιπου 30-40΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C μέχρι να μελώσει η σάλτσα τους.

Καλή όρεξη!!

No comments:

Post a Comment